Nieuws
Nieuws

Minister Van Engelshoven opent hogeschool jaar tijdens uitreiking prestigieus ‘All Steinway School’ predicaat aan Conservatorium Maastricht

Conservatorium Maastricht ontvangt maandag 30 augustus als eerste conservatorium in Nederland en vijfde conservatorium in Europa het prestigieuze ‘All Steinway School’ predicaat. Minister van Engelshoven zal van deze feestelijke en muzikale bijeenkomst, op de dag waarop voor het eerst weer fysiek onderwijs met 75 studenten zonder 1,5 meter in één ruimte mogelijk is, gebruik maken om het nieuwe hogeschooljaar officieel te openen.

In een ‘All Steinway School’ bestaat het piano-instrumentarium voor minstens 90 procent uit Steinway & Sons vleugels. Vleugels van Steinway & Sons staan in de muziekwereld bekend als topinstrument en worden wereldwijd op de belangrijke klassieke en jazzpodia bespeeld. Door een investering van Zuyd Hogeschool, waar Conservatorium Maastricht onderdeel van is, in 21 nieuwe Steinway & Sons vleugels en een bijbehorend intensief onderhoudsplan, beschikt Conservatorium Maastricht nu over 57 Steinway & Sons vleugels. Dat is 93 procent van het totaal.

Minister van Engelshoven

“Prachtig om zoveel studenten bij elkaar op de hogeschool te zien. En dat in combinatie met de feestelijke dag waarop het Conservatorium van Zuyd Hogeschool een bijzonder predicaat uitgereikt krijgt!’’

Minister Van Engelshoven, die eerder op de dag ook de Zuyd-onderdelen Hotel Management School Maastricht en Toneelacademie Maastricht bezocht: ‘’Na een lange periode voornamelijk online onderwijs is het voor veel studenten een verademing om vanaf vandaag weer fysiek onderwijs te kunnen volgen en elkaar te ontmoeten. Prachtig om zoveel studenten bij elkaar op de hogeschool te zien. En dat in combinatie met de feestelijke dag waarop het Conservatorium van Zuyd Hogeschool een bijzonder predicaat uitgereikt krijgt!’’

Ook pianobouwer en -restaurateur Chris Maene en eigenaar van Maene-Ypma Piano’s is enthousiast: "Binnen korte tijd wist het Conservatorium Maastricht met een sterke visie en doortastende aanpak het volledige instrumentarium om te toveren tot het meest toonaangevende in Nederland en zo het best mogelijke kader te creëren voor docenten en studenten om zich te ontwikkelen en te excelleren. De titel ‘All Steinway School’ is een welverdiende bekroning. Proficiat!"

“Maandag 30 augustus is een feestelijke dag voor ons,” aldus Mare de Groot, directeur Podiumkunsten Zuyd Hogeschool. “Wij verheugen ons na een zware periode door corona op een feestelijke start van het studiejaar waarin we dankzij de investering van Zuyd in deze nieuwe topinstrumenten muzikaal volle kracht vooruit kunnen!”

Volgens Luc Verburgh, voorzitter van het College van Bestuur van Zuyd Hogeschool sluiten de aanschaf van de vleugels en het predicaat aan bij de filosofie van Zuyd. “Mooi dat de toekenning van het ‘All Steinway School’ predicaat plaatsvindt op de dag waarop weer fysiek onderwijs met 75 studenten zonder 1,5 meter in één ruimte mogelijk is. Bij Zuyd draait het om passie voor de ontwikkeling van de student. Ik verheug me er dan ook op om onze studenten hun talenten op deze prachtige nieuwe vleugels te zien verder ontwikkelen.”

Bezoekprogramma minister

Minister Van Engelshoven van OCW en haar staf zijn maandag 30 augustus niet alleen bij Conservatorium Maastricht te gast, maar ook bij de Zuyd-onderdelen Hotel Management School Maastricht en Toneelacademie Maastricht. Bij de hotelschool zal de minister vanaf 09.15 uur aanwezig zijn bij de kick-off van de Global Monitor Conference en met studenten in gesprek gaan. Dit is de eerste bijeenkomst waarop fysiek onderwijs met 75 studenten in één ruimte zonder 1,5 meter afstand, weer mogelijk is. Aansluitend gaat de minister naar Toneelacademie Maastricht. Daar zal zijn een uitgebreide rondleiding krijgen en aansluiten bij diverse onderwijsactiviteiten. Om 12:00 uur zullen de minister en haar staf met enkele studenten en docenten van de opleidingen Docent Muziek en Docent Theater lunchen. Beide opleidingen hebben van de Keuzegids hbo 2021 het kwaliteitszegel ‘Topopleiding’ gekregen. Bij Conservatorium Maastricht, tussen 14.00 en 15.30 uur, zal de minister het nieuwe hogeschooljaar officieel openen.

Opleiding tot professionele musici

Een ‘All Steinway School’ laat zien volledig gecommitteerd te zijn aan muziekonderwijs op topniveau en erkent dat het hiervoor essentieel is dat studenten gebruik kunnen maken van piano’s van de allerhoogste kwaliteit. Studenten van Conservatorium Maastricht worden opgeleid tot professionele musici. Verschillende van hen zullen concerten geven op internationale podia. Op deze podia is Steinway & Sons de onbetwiste referentie op pianogebied. Steinway & Sons staat volgens kenners synoniem voor topkwaliteit en onbeperkte artistieke mogelijkheden. Het is noodzakelijk dat studenten al tijdens hun opleiding deze artistieke mogelijkheden ten volle leren benutten.

Versterking aantrekkingskracht en concurrentiepositie

Met het predicaat ‘All Steinway School’ versterkt Conservatorium Maastricht zijn aantrekkingskracht en concurrentiepositie ten opzichte van andere nationale en internationale conservatoria. De investering van Zuyd Hogeschool waarborgt de relevantie en aantrekkingskracht van Conservatorium Maastricht ten aanzien van de huidige en toekomstige nationale en internationale docenten en studenten. De vleugels zijn geleverd door Maene-Ypma Piano’s dat ook het onderhoudsplan van het gehele pianobestand zal uitvoeren. Maene-Ypma Piano’s is hofleverancier in Nederland en België en staat wereldwijd bekend om, onder meer, zijn pianomuseum en atelier.

Bekijk de preview.

Opening hogeschool jaar door minister Van Engelshoven tijdens uitreiking predicaat

Op 30 augustus zal het predicaat overhandigd worden door Guido Zimmerman, CEO Steinway & Sons Europe. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst met studenten, docenten en relaties van Conservatorium Maastricht zal demissionair minister Van Engelshoven het nieuwe hogeschooljaar officieel openen. Eerder die dag is de minister te gast bij twee andere onderdelen van Zuyd Hogeschool, te weten Hotel Management School Maastricht en Toneelacademie Maastricht.

Het evenement op Conservatorium Maastricht vindt plaats op maandag 30 augustus van 14:00 – 15:30 uur en zal via een livestream te volgen zijn

Lees ook het verslag van haar bezoek.