Nieuws
Nieuws

Studenten ICT Academie helpen Ruilwinkel en verduurzamen eigen sector

De ICT Academie is altijd op zoek naar inspirerende praktijkopdrachten voor de studenten. Opdrachten waar ze veel van leren met liefst ook nog een maatschappelijk karakter. In het laatste blok van dit collegejaar werkten de eerstejaarsstudenten aan een opdracht voor de Ruilwinkel in Vaals. Met de opdracht helpen de studenten niet alleen de Ruilwinkel en zijn klanten, ze werken ook nog eens aan het verduurzamen van de ict-sector. Over dat laatste later meer.

De Ruilwinkel in Vaals merkte tijdens de coronacrisis dat de vraag naar ict-hardware (laptops, computers, tablets, telefoons) toenam. Waar de Ruilwinkel – zoals de naam al zegt – normaal werkt op basis van ruilen (je levert iets in, krijgt daar punten voor terug en die punten gebruik je om andere spullen aan te schaffen), werkt dat voor ict-hardware niet goed. De vrijwilligers van de Ruilwinkel – die beoordelen hoeveel punten je krijgt voor ingeleverde goederen – kunnen ict-hardware niet altijd goed beoordelen. Daarbij geeft dit criminelen de kans om gestolen spullen weer in omloop te brengen. Studenten van de Associate Degree ICT van Zuyd Hogeschool dachten na over een nieuw systeem dat de Ruilwinkel kon inzetten voor de uitgifte van ict-hardware.

‘Docent-onderzoeker Roel Bindels bracht ons in contact met de ICT Academie van Zuyd Hogeschool’, zegt Erika Jaegers, secretaris van de Ruilwinkel. In gesprek met docenten Isolde Lahaye en Marlou Koelman bleek dat er naast de uitdaging rondom ict-hardware nog andere zaken aandacht nodig hadden, zoals het kassasysteem. Lahaye: ‘De studenten van de Associate Degree bogen zich over het systeem voor ict-hardware, terwijl de studenten van de bachelor HBO-ICT keken naar verbeteringen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid.’ In de Ruilwinkel wordt veel gecommuniceerd met tekst, terwijl de klanten van de Ruilwinkel niet altijd de Nederlandse taal machtig zijn.

R.E.L.I.V.E.

Terug naar de AD-studenten. Voorafgaand aan zijn presentatie vertelt student Rick Sibels al over de opdracht die hij heeft uitgevoerd. ‘Het was erg leuk om voor de Ruilwinkel aan de slag te gaan. Je werkt in een driehoek. Wij als studenten hebben ideeën, de Ruilwinkel heeft wensen en de opleiding stelt eisen. Dat was in het begin best even wennen. Aan de andere kant leer je hier juist ontzettend veel van.’ Samen met zijn groepsgenoten Eva Wittkatis, Jenna Schrauwen en Brandon Wijnands bedacht en ontwikkelde hij de applicatie R.E.L.I.V.E. Dit staat voor Ruilen En Lenen In Vaals En omstreken. Het is een applicatie die het voor medewerkers van de Ruilwinkel mogelijk maakt om ict-apparatuur te beheren en uit te lenen. ‘De applicatie houdt met een database alles bij; van productinformatie tot leenstatus en klantinformatie. Zo kan het systeem ict-apparatuur aan een klant koppelen met een maximale leentermijn van twaalf maanden. Daarnaast houdt het systeem bij welke producten nog beschikbaar zijn om uit te lenen en zelfs of uitgeleende producten tijdig zijn geretourneerd’, legt Sibels uit. Zijn groepje ontwikkelde het systeem met in het achterhoofd dat niet elke medewerker van de Ruilwinkel evenveel technische kennis heeft van computersystemen. ‘Het systeem is door ons zo ontworpen dat het door iedereen binnen een dag (al dan niet met training) te leren is.

Indruk

Behalve het groepje van Sibels waren er nog twintig studentgroepen van de AD-ICT en ook nog eens 25 presentaties van de HBO-ICT. Jaegers is onder de indruk van de resultaten. ‘We hebben ontzettend veel input gekregen van de studenten. Indrukwekkend om te zien wat ze in korte tijd hebben gerealiseerd. Er is niet één groep die het beste idee heeft gepresenteerd, maar we hebben heel veel verschillende oplossingsrichtingen gekregen. Dat is voor ons heel waardevol.’ De Ruilwinkel kijkt samen met de opleiding naar een passend vervolg. ‘De eerstejaarsstudenten kunnen nog niet alle ideeën in de praktijk brengen, daarvoor ontbreekt nog kennis. Maar de ouderejaars kunnen dat wel. Wellicht dat we de opdracht daar een vervolg kunnen geven’, aldus Lahaye.

Duurzaam

De Ruilwinkel kan dus vooruit met de oplossingen die door de studenten zijn aangedragen. Daarnaast dragen de oplossingen van de studenten ook bij aan het verduurzamen van de ict-sector. Die sector is namelijk hard op weg om een van de meest vervuilende sectoren te worden, blijkt uit onderzoek van het Utrecht Sustainability Institute (USI). Nederland is kartrekker van het zogenaamde ICT-Pact. Staatssecretaris Van Veldhoven zei daar onlangs over: ‘iPhones worden gemiddeld maar 18 maanden gebruikt, terwijl er veel zeldzame grondstoffen in zitten. De productie van laptops en smartphones kent veel uitdagingen, op energie- en grondstoffenverbruik maar ook op arbeidsrechten. De sector zorgt voor meer dan twee procent van de wereldwijde CO2-uitstoot en producten hebben vaak maar een heel korte levensduur.’ Het streven van het ICT-Pact is om te komen tot circulaire ict-producten in een transparant productieproces waarin de rechten van werknemers worden beschermd. Het hergebruiken van bestaande ict-apparatuur draagt daaraan zeker bij.