Nieuws

Podcastserie Zuyd Hogeschool over kansen voor Limburg

In de tiendelige podcastserie 'Innovatief Zuyd' vertellen lectoren van Zuyd Hogeschool hoe zij Limburg een boost geven om krachtig de toekomst tegemoet te gaan. Vier speerpunten die verweven zijn met het onderwijs en onderzoek van Zuyd vormen hierbij de leidraad. De zogeheten ‘transitiethema’s’: Gezonde Samenleving, Toekomstbestendig Bedrijfsleven, Waardevolle Wijken en Circulair Produceren.

Deze thema’s vloeien voort uit uitdagingen waar de hele provincie mee te maken heeft zoals bevolkingskrimp, vergrijzing, de gemiddelde gezondheid en klimaatverandering. “Aan de hand van verhalen en ervaringen van onze lectoren ontdekken en onderzoeken we de vier transitiethema’s”, vertelt voorzitter Luc Verburgh van het College van Bestuur van Zuyd.

Bestrijding criminaliteit en kanker

De eerste podcast ‘Future proof financial’ staat in het teken van Toekomstbestendig Bedrijfsleven. Bijzonder lector Eric Mantelaers interviewt Martijn Zoet lector Future-proof Financial. Zoet benoemt enkele de voordelen van data-analyse voor bedrijven en instellingen. Het levert de politie bijvoorbeeld een beter beeld op van ontwikkelingen in de onderwereld, het geeft een oncoloog de kans beter te voorspellen hoe een tumor zich ontwikkelt en het helpt de accountant fraude te ontdekken.

Digitale topkoks

Omdat niet elke data-analyse even betrouwbaar is, zijn goede analisten nodig. Zij moeten net als een sterrenchef zijn uitgerust met kwalitatief keukengerei (kunstmatige intelligentie), toprecepten (algoritmes) en natuurlijk de beste ingrediënten (schone en betrouwbare data). Studenten van Zuyd worden opgeleid als digitale topkoks, vertelt Zoet. En dat is goed nieuws voor het Limburgse bedrijfsleven. Het midden- en kleinbedrijf kan een beroep doen op de kennis en kunde van Zuydstudenten om zo goede keuzes te maken voor de toekomst.

Tijdbesparing voor ondernemers

Martijn Zoet: “Wat je nu ziet, is dat veel ondernemers nog werken met het verkeerde keukengerei. Ik zeg altijd dat ze nog handmatig koffiezetten om zo zelf precies te bepalen hoeveel water en koffie ze samenvoegen. Met een volautomatisch koffiezetapparaat heeft de fabrikant de samenstelling van jouw kop koffie al bepaald. Met één druk op de knop heb je heerlijke koffie en het bespaart je veel tijd. Zo bestaan er ook veel algoritmes die ondernemers morgen al kunnen gebruiken in hun bedrijf. Dat bespaart enorm veel tijd.”

De eerste podcast is nu te horen, de andere negen volgen komend collegejaar.