Nieuws

Meer Euregionale stages en werk dankzij Zuyd Hogeschool

Enkele honderden mbo-studenten hebben de afgelopen drie jaar stage kunnen lopen in een andere deelregio van de Euregio Maas-Rijn. Dus ook tijdens de coronapandemie. Dit is mede mogelijk gemaakt door onderzoek van het lectoraat International Relationship Management (IRM).

Het onderzoek

Tijdens dit onderzoek heeft het lectoraat meegeholpen om e-modules te maken en een app over taal en cultuur van de verschillende deelregio’s. In zo’n e-module – een digitale taal- en cultuurcursus – leren de deelnemers op een interactieve manier een taal uit een andere deelregio kennen. Voor elke combinatie van moedertaal en vreemde taal bestaat een eigen module (dus bijvoorbeeld Duits voor Franstalige Belgen, Frans voor Nederlanders en  Vlaams voor Duitsers). Samen met vierdejaars studenten van de Vertaalacademie Maastricht  heeft IRM onder leiding van lector Mark Pluymaekers deze e-modules gevalideerd voor het taalgebied in Nederlands Limburg.

Talenlabel

Dankzij deze digitale tools kunnen niet alleen mbo’ers, maar ook studenten van Zuyd met Euregionale ambities werken aan hun talenkennis en interculturele competenties. Vanwege deze mooie uitkomsten is het project onlangs bekroond met het Europese Talenlabel, een initiatief van de Europese Commissie om vreemdetalenonderwijs in de Europese Uni te bevorderen.

Grensoverschrijdende stages

Vorige week vond het online slotevent plaats van het Interreg VA-project EUR.friends. Dankzij de deelname aan het project krijgt Zuyd Hogeschool na de zomer enkele gratis licenties voor de e-modules. Het Interreg VA-project EUR.friends heeft naast het ontwikkelen van e-modules en een app over taal en cultuur van de verschillende deelregio’s tot doel:

  • Het organiseren van grensoverschrijdende stages voor mbo-studenten in de Euregio Maas-Rijn;
  • Het ontwikkelen van een website waarop inwoners van verschillende deelregio’s informatie kunnen vinden over grensoverschrijdend studeren en werken.

Meer info?

Lees meer over dit project en de verschillende producten op de website van het interregionale project.