Nieuws
Nieuws

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

De maatschappij digitaliseert in rap tempo. Een groot deel van ons dagelijks leven – zowel zakelijk als privé – is inmiddels gedigitaliseerd. Dat levert veel op, maar tegelijkertijd zien we soms door de bomen het bos niet meer. Lector Kay Schröder van het nieuwe lectoraat Datavisualisatie bij Zuyd Hogeschool schept orde in die abstracte wereld van nullen en enen.

Nieuw perspectief

Schröder ziet het als zijn missie om data inzichtelijk en hanteerbaar te maken. Mensen van verschillende achtergrond, denk aan ambtenaren van de provincie Limburg tot financiële portfoliomanagers uit Amsterdam laten zich door de lector inspireren en ontwikkelen een nieuw perspectief op het gebruik van data.

Ballonnen van data

Zo zit de collegezaal van de Brightlands Smart Services Campus regelmatig vol met nieuwsgierige gezichten. Een hele batterij gele, blauwe en rode ballonnen vult de collegezaal. Gevuld met helium zweven ze op verschillende hoogtes. Schröder legt uit: ‘Het ligt maar net aan je positie wat je van de ballonnen ziet. Zit je in de zaal dan zie je overwegend gele ballonnen, maar kijk je vanaf de zijkant dan zie je meer rode ballonnen. Kijk je van bovenaf dan zie je dat de ballonnen in een vierkant zijn geplaatst en als je schuin van boven kijkt, zie je dat er ook hoogteverschil zit tussen de ballonnen.’ Verandert het perspectief, dan verandert ook wat je ziet. Een voorbeeld van die verschillende perspectieven is te zien in de huidige klimaatdiscussie. Er is zoveel data beschikbaar dat iedereen er wel iets uit kan halen voor zijn eigen gelijk.

Rationeel en kritisch handelen

‘Een uitdaging van nu is de exponentiële groei van data. In deze proefopstelling met ballonnen is het nog overzichtelijk, maar dagelijks komt er een stortvloed aan data bij. Daarbij komt die informatie in verschillende vormen en formaten. Van tekst tot beeld en geluid. En denk aan nieuwe datastromen zoals bijvoorbeeld sensordata.’ Datavisualisatie neemt een belangrijke rol in als het gaat om het duiden van deze data. ‘Het is een instrument dat mensen in staat stelt relaties tussen data te begrijpen en op basis daarvan rationeel en kritisch te handelen. Onder het begrip datavisualisatie versta ik in deze context de analyse, (grafische) weergave en conceptualisering van data. Met als uiteindelijke doel een effectieve interactie tussen mens en data’, legt Schröder uit.
 

Over Kay Schröder

Kay Schröder werkt als lector bij het lectoraat Data Intelligence en Datavisualisatie bij Zuyd Hogeschool. Zijn lectoraat sluit naadloos aan bij een van de vier focusgebieden van Zuyd: het stimuleren van het slim gebruik van data door huidige en toekomstige professionals, vakgebieden en omgeving, organisaties en bedrijfsleven. Daarvoor werkte hij voor internationale klanten zoals Lexis Nexis en Wolters Kluwer. Schröder focust altijd zowel op het visuele aspect, als op de technische ontwikkeling van software. Hij ontwikkelde talrijke visualisaties. Zo ontwikkelde hij voor de VN-klimaatraad (IPCC) een nieuw concept voor visueel data- en informatiedesign voor de wereldklimaatrapportage. Maar ook regionaal werkt Schröder met zijn team en studenten samen met Limburgse spelers zoals CBS, APG, provincie Limburg, Waterschapsbedrijf Limburg, de politie, gemeentes en GGD aan de innovatieve toekomst van de (EU)regio.

Meer over lectoraat Data Intelligence