Nieuws
Nieuws

Online cursus over big data en statistiek

De rol van big data wordt steeds belangrijker, zo ook in het statistisch onderzoek. Maar welke technieken en methoden zijn voorhanden om big data te verwerken? En net zo belangrijk: hoe kun je fouten opsporen in de betreffende data? Om de bewustwording rondom big data en statistiek te vergroten, bieden Zuyd Hogeschool, de Open Universiteit en het CBS vanaf 2 september 2019 een gratis online cursus aan.

Beslissingen

Door de juiste inzet van big data kan onderzoek beter en sneller worden uitgevoerd. Steeds meer organisaties en overheden baseren beslissingen op basis van onderzoek uitgevoerd met big data. Zo gebruikt het CBS big data bij het bepalen van de inflatie en de verschuiving van het gebruik van fossiele brandstoffen naar schone energiebronnen zoals zonnestroom.

Informatie verwerken en interpreteren

Mensen uit diverse disciplines en organisaties moeten in staat zijn grote hoeveelheden statistische informatie te interpreteren of onderzoek zelf uit te voeren. Daarvoor hebben ze kennis nodig van methoden en technieken om big data te verwerken, en moeten ze de kwaliteit van de verschillende bronnen kunnen beoordelen. Dit is geen sinecure, vandaar dat het lectoraat Future-proof Financial in samenwerking met CBS Academy het bewustzijn hierover wil vergroten. De cursus is bedoeld voor iedereen die te maken krijgt met statistisch onderzoek en big data. Als deelnemer leer je dat big data niet feilloos zijn en weet je waar je straks op moet letten om te achterhalen of data fouten bevatten. Verder leer je de kwaliteit van bronnen te bepalen aan de hand van indicatoren, en de voor- en nadelen van verschillende typen data bij statistisch onderzoek te benoemen.

Meer informatie

Je volgt de online cursus tijdens een traject van zes weken. De cursus kun je gratis volgen. Wil je ook een officieel certificaat ontvangen dan zijn er wel kosten aan verbonden. Inschrijven kan via de website van de Open Universiteit.