Nieuws
Nieuws

Rossberck wint prijs voor beste studentenbedrijf

Het bedrijf Rossberck heeft donderdagavond 29 november tijdens een druk bezochte bijeenkomst in onderwijs- en cultuurgebouw Ligne in Sittard de YEZ Award 2018 (Young Entrepreneurs Zuyd) in de wacht gesleept. Rossberck biedt via internet hoogwaardige lichaamsverzorgingsproducten aan voor mannen en is opgericht door Sander Schoenmakers uit Sittard. Schoenmakers is student Commercieel Management bij Zuyd Hogeschool. In een spannende finale liet het jonge bedrijf vijf andere studentenbedrijven achter zich.

Super dankbaar

'Ik ben hier echt super dankbaar voor', aldus een blij verraste Sander Schoenmakers van Rossberck. 'Ik had het echt niet verwacht. De concurrentie was echt groot. De kwaliteit van de andere bedrijven is gewoon hoog. Ik ben hier heel blij mee'. Schoenmakers is resoluut over wat hij met de prijs van € 1.000 gaat doen. 'Alles gaat in het bedrijf. Een deel gaat naar marketing en een ander deel naar productontwikkeling. Ik kan het geld heel goed gebruiken.'
 

Groot compliment

Richard van der Snoek, voorzitter van de jury, en in het dagelijks leven Business Innovatie Manager van Rabobank Limburg bevestigt de hoge kwaliteit van de finalisten: 'Ik moet de studenten en Zuyd Hogeschool echt een groot compliment maken. Ze hebben hard hun best gedaan en dat zag je terug in de verschillende bedrijven. Ze lagen dicht bij elkaar en uiteindelijk hebben twee criteria de doorslag gegeven: ondernemerschap en haalbaarheid.'

Concurrentie

Rossberck liet na een enthousiaste en gedegen presentatie voor de jury de vijf andere studentbedrijven achter zich die waren overgebleven in de slotronde. In totaal hadden zich 25 studentbedrijven aangemeld. Een van de finalisten, Anass Benzine, kon vanwege persoonlijke omstandigheden helaas niet aanwezig zijn. De vijf andere finalisten zijn (in willekeurige volgorde):

  • BaLaPc (Sint Joost), opgericht door Bas Laumen. ‘BaLaPc’ biedt diensten aan gericht op de aanschaf, het inrichten en het optimaliseren van computers voor particulieren en organisaties. Bas is student ICT in Heerlen.
  • Onbeperkt genieten (Maastricht), opgericht door Bram Vermeulen. ‘Onbeperkt genieten’ verzorgt vakanties “vóór en dóór mensen met een (on)zichtbare handicap”. Bram is student aan de Hotel Management School Maastricht.
  • Purposeful Perfection (Maastricht), opgericht door Leon Slapak. ‘Purposeful Perfection’ is een modebedrijf dat kleding levert die op maat gemaakt en gepersonaliseerd is, en maatschappelijk verantwoord geproduceerd wordt. Leon studeert aan de Hotel Management School Maastricht.
  • See Buy Bye, opgericht door Luuk Hootsen. ‘See Buy Bye’ richt zijn dienstverlening op buitenlandse toeristen in Nederland die spullen willen kopen maar te weinig plek in hun baggage hebben. Via een vindingrijke app ontzorgt het bedrijf de toerist zodanig dat de producten toch belastingvrij gekocht kunnen worden en tegelijkertijd zonder meerprijs verstuurd kunnen worden naar het land van herkomst. Luuk studeert People and Business Management in Sittard.
  • Geef de wereld een thuis (Geleen), opgericht door Anass Benzinne. ‘Geef de wereld een thuis’ is een dienstverlener op het gebied van inboedelondersteuning aan statushouders. Anass is student Technische Bedrijfskunde in Heerlen.
     

 

Zuyd Innovation and Entrepreneurship Lab

Naast Van der Snoek bestond de jury uit Yvonne Salvino (voorzitter van ondernemersvereniging Bedrijven Sittard-Geleen), Margo Sentjes (regiovoorzitter Westelijke Mijnstreek, MKB Limburg), Patrick van der Meer (commercieel directeur Brightlands Innovation Factory) en Steven de Groot, lector Innovatief Ondernemen bij Zuyd. Zij beoordeelden de bedrijven op de criteria ondernemerschap, innovativiteit, potentieel, duurzaamheid en maatschappelijke waarde, haalbaarheid en X-factor. Het programma dat de studentbedrijven gedurende tien weken volgden bestond uit verschillende theorie en praktijkblokken, en werd verzorgd in het Zuyd Innovation and Entrepreneurship Lab van Zuyd in Sittard. Het programma en het lab staan onder leiding van Roy Broersma, docent Commercieel en Financieel Management. Broersma hoopt in januari te promoveren op het onderwerp innovatie in het mkb.

Aanmoedigingsprijs

De YEZ Award is een aanmoedigingsprijs voor studentondernemers en onderdeel van het programma Young Entrepreneurs Zuyd. Het programma helpt studenten met het uitwerken van een idee tot een eigen onderneming. Zuyd vindt het van belang om kennis in de regio te houden en ondernemerschap van studenten te stimuleren. Belangrijk daarbij is onder meer dat studenten leren samen te werken over de grenzen van hun eigen vakgebied heen.

Zuyd Business Community

De uitreiking van de YEZ Award was gekoppeld aan de eerste bijeenkomst van de Zuyd Business Community (ZBC). ZBC is een nieuwe community voor alumni-ondernemers en ondernemende alumni in het economisch domein van Zuyd. Keynote-spreker was Steven de Groot, lector Innovatief Ondernemen, die sprak over ‘Het einde van het mkb’. ZBC is een initiatief van José Mastenbroek, die vanuit Zuyd relaties onderhoudt met het bedrijfsleven.