Nieuws

Gouden Spatel voor Pascalle van Eijck

Afstudeerder Pascalle van Eijck ontving deze week de KNCV Gouden Spatel voor haar scriptie geschreven in het kader van haar opleiding Applied Science, richting Biomedische wetenschappen. Ze onderzocht de invloed van stoffen in sigarettenrook op de uitscheiding van mogelijk schadelijke stoffen tussen cellen in de longen, waardoor ziektes sneller worden overgedragen.

Jury lovend

Roken is een van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd. Jaarlijks sterven naar schatting 6 miljoen mensen als gevolg hiervan. Dit komt overeen met 10 procent van alle sterfgevallen. Oxidatieve stoffen in sigarettenrook veroorzaken oxidatieve stress in de longen. De jury steekt de loftrompet voor het onderzoek van afstudeerder Van Eijck: ‘Haar verslag is zeer goed geschreven en bevat een heldere discussie waarin zij haar onderzoeksresultaten kritisch vergelijkt met gepubliceerde resultaten van andere onderzoekers op dit gebied. Van Eijck heeft in haar verslag ook zeer goede voorstellen gedaan voor vervolgonderzoek. Het verslag is van een uitzonderlijk niveau dat het bachelorniveau ruim ontstijgt’.

Voor de stagebegeleiders van Van Eijck was al snel duidelijk dat zij met een zeer getalenteerde en buitengewoon betrokken studente te maken hadden. Van Eijck bleef tijdens haar stage bezig met literatuuronderzoek en stelde zelf experimenten voor om haar onderzoek uit te breiden. Bovendien was ze altijd bereid om nieuwe technieken te leren en maakte ze zich deze technieken snel eigen. Zij was verder altijd bereid om collega’s in het lab te helpen.

Laura Peeters tweede

In het kielzog van Pascalle van Eijck ontving Laura Peeters – eveneens afstudeerder bij de opleiding Applied Science - de tweede prijs. Zij onderzocht een aantal toevoegingen aan agarosegel om kwalitatief en kwantitatief beter kraakbeen te genereren. Schade aan het kraakbeen veroorzaakt vaak osteoartritis. Een nieuwe experimentele benadering om zulke kraakbeendefecten te verhelpen is de in vivo bioreactor (Bron: Wikipedia).

KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) beloont jaarlijks het beste afstudeerverslag op het gebied van chemie met de Gouden Spatel. Tijdens een officiële uitreiking ontvangt de winnaar een 'Gouden Spatel' en een geldbedrag van 1000 euro. Bij voldoende inzendingen van hoge kwaliteit worden twee tweede prijzen van 250 euro uitgereikt.