Nieuws
Nieuws

‘Gracht Vitaal Kerkrade-West’ dingt mee naar Onze Buurt award 2018

Het onderzoeksproject 'Gracht Vitaal Kerkrade-West‘ van het lectoraat Smart Urban Redesign (SURD) van Zuyd is genomineerd voor de Onze Buurt award 2018. Het project Gracht Vitaal draagt bij aan de verbetering van de sociale cohesie en het welzijn van de bewoners.

Openbare ruimte

Gracht Vitaal richt zich op het heruitvinden van de openbare ruimte in de wijk Gracht in Kerkrade-West. Samen met lokale ondernemers, het bewonersplatform en anderen bewoners stelden studenten van Zuyd ontwerpen op voor een beter gebruik van straten, pleinen en andere openbare ruimtes in de wijk. Veel van deze plekken zijn nu nog onaantrekkelijk, onbenut of worden alleen gebruikt voor verkeer.

Vitaliteit

Door het duurzaam en vooral gezamenlijk ontwikkelen van deze openbare ruimtes wordt gewerkt aan de vitaliteit van deze plekken, zodat ze weer prettig worden om te spelen, te ontmoeten of er gewoon te zijn. Dit bevordert de vitaliteit en de sociale cohesie van de lokale gemeenschap. 

Andere buurten

Gracht Vitaal is een onderdeel van de onderzoeksprogramma's van het Zuyd-lectoraat Smart Urban Redesign. Dit lectoraat ontwikkelt samen met de projectpartners in Kerkrade-West een living lab voor zowel ruimtelijke experimenten als voor bewonersparticipatie in de openbare ruimte. Beide onderdelen dragen in dit project bij aan de revitalisatie van de wijk Gracht en levert daarnaast kennis en ervaring voor het ontwikkelen van een methodiek die ook in andere buurten bruikbaar is.

Onze Buurt award

Onze Buurt is een actie om mensen en groepen te stimuleren om zelf te werken aan de leefbaarheid in hun wijk, buurt of dorp. Er zijn dit jaar zes genomineerden voor de award. Half november presenteren zij hun idee voor de jury. Er is een prijzenpot van 60.000 euro. Dit bedrag wordt verdeeld in een flink (door)startkapitaal voor het project dat als beste uit de bus komt en 5 stevige troostprijzen. Op 29 november wordt tijdens het ‘Wij zijn Limburg’ festival bekend wie de prijs dit jaar wint. Onze Buurt is een initiatief van de woningbouwcorporaties verenigd in Ons Limburg en wordt gesteund door Oranje Fonds en Provincie Limburg.