Nieuws
Nieuws

Uitreiking Henriëtte Hustinxprijs 2018 aan kunstenstudenten

Op donderdag 6 september is tijdens een feestelijke bijeenkomst de Henriëtte Hustinxprijs 2018 uitgereikt aan drie laureaten van de faculteit van de Kunsten van Zuyd Hogeschool. De vakjury, bestaande uit prominente experts uit binnen- en buitenland, heeft deze belangrijke stimuleringsprijs voor kunstenstudenten toegekend aan het Velum trio (Conservatorium Maastricht), Morena Bamberger (Fine Arts, Maastricht Academy of Fine Arts and Design) and Lara Hohmann (Toneelacademie Maastricht).

Velum trio ‒ winnaar categorie Muziek

Het Velum trio bestaat uit Anete Vinkel (fluit), Xavier Timmermans (altviool) en Judith Soumillion (harp). De jury waardeert vooral de aandacht voor detail waarmee het ensemble zijn interpretaties ontwikkelt. Het ensemble laat zien zeer muzikaal en expressief te spelen binnen een groot stilistisch bereik. De jury is onder de indruk van de ‘texturele’ homogeniteit van het ensemble, de manier waarop de leden in staat zijn zich met elkaar te vermengen en het vermogen om subtiele nuances van hun werken naar boven te brengen ‒ om ze te laten schijnen in nieuw licht.

Morena Bamberger ‒ winnaar categorie Beeldende Kunst en Vormgeving

Volgens de jury toont Morena Bamberger een rijke authentieke wereld, waarin ze het publiek uitnodigt om deel te nemen in haar imaginaire wereld. Een wereld waar zij een verbinding tussen kijkers en het werk weet te realiseren. Een 'droom' wereld die uitblinkt door authenticiteit en originaliteit. Storytelling op een pure eigen communicatieve wijze. Het jaar 2018 is zonder meer een succesvol jaar voor Morena. Naast dat ze winnaar is van de Henriëtte Hustinxprijs, studeerde ze dit jaar af, werd haar werk uitgebreid beschreven in de NRC, won ze de Gilbert de Bontridderprijs 2018 en is ze genomineerd voor de TENT-award 2018 (zie video).

Lara Hohmann ‒ winnaar categorie Theater

Lara Hohmann is afgestudeerd als kostuumontwerpster en scenograaf in 2017. Lara is een enorm sterke conceptuele denker, zelfstandig en zeer professioneel. Liefde en overgave zijn kenmerkend voor haar werk. Naast haar sterke fantasie en autonome kracht is ze een teamspeler, een communicator, een persoon die je in het theater nodig hebt. Met haar creativiteit en gevoel voor esthetiek durft zij gevoelige (maatschappelijke) onderwerpen in haar ontwerpen te verwerken, zonder te oordelen. Ze heeft oog voor detail, voor eenheid van vorm en inhoud. Ze is een enorme positieve kracht en weet keer op keer docenten, studenten en aanschouwers van haar werk in het hart te raken.’

Henriëtte Hustinxprijs

De Henriëtte Hustinxprijs wordt jaarlijks verleend door de Maastrichtse Stichting Edmond Hustinx aan drie individuen of studentgroepen van de faculteit van de Kunsten van Zuyd Hogeschool, die in hun vak excelleren een belofte vormen voor de toekomst. Voorheen werd de jaarlijkse prijs van 5.000 euro toegekend, afwisselend in de categorie Muziek, Theater of Beeldende kunst. Vanaf 2016 stelt de Maastrichtse Stichting Edmond Hustinx jaarlijks per categorie 5.000 euro ter beschikking.