Nieuws
Nieuws

Paralympisch wheelerkampioen Kenny van Weeghel in MotionLab

Op donderdag 21 juni bezocht paralympisch wheelerkampioen Kenny van Weeghel de opleiding Mens en Techniek | Biometrie (afstudeerrichting Sport en Revalidatie). In het MotionLab van Zuyd vond een interactief gastcollege plaats om studenten kennis te laten maken met alle facetten van de paralymische sporter: motivatie, training, techniek en bovenal doorzettingsvermogen.

Sport en revalidatie

Binnen de afstudeerrichting Sport en Revalidatie vergaren studenten kennis en inzicht bij het meten van sporters en revalidanten. Met die kennis kunnen studenten uitspraken doen over de uitkomsten van een meting. Maar hoe breng je het persoonlijke aspect dichter bij de student? Docent Dennis Odekerken vond via Arno Mul, de bondscoach van het paralympische team, de ideale persoon om dit heel informeel over te brengen: Kenny van Weeghel. Van Weeghel is een wheeler die behoort tot de wereldtop op de 100, 200, 400, 800 en 1500 meter.

Eenmalige kans 

Van Weeghel had zijn volledige uitrusting meegenomen: op maat gemaakte handschoenen en de speciale rolstoel met apart stuurmechaniek waarmee hij vele prijzen pakte. Van Weeghel nam vijfmaal deel aan de Paralympische Spelen en dat leverde hem evenveel medailles op, waaronder twee keer goud. De studenten luisteren aandachtig naar het enthousiaste verhaal dat Van Weeghel vertelt.

Demonstratie

Na het gastcollege is het tijd voor een demonstratie. De handschoenen worden aangetrokken en na een korte warming-up is Van Weeghel er klaar voor. Tijdens de demonstratie behaalt de wheeler een snelheid van 34 kilometer per uur. ‘Dat moet richting 38-39 kilometer per uur om een podiumplek te krijgen’, zegt Van Weeghel tegen de dertien studenten. Tijdens de demonstratie legt Van Weeghel ook uit hoe je moet sturen en welke techniek de hoogste snelheid oplevert. ‘Er komt toch meer bij kijken dan je op het eerste ogenblik verwacht’, laat een oplettende studente weten. ‘Ik ben al meer dan 20 jaar actief maar blijf mezelf ontwikkelen. De techniek staat nooit stil’, aldus Van Weeghel.