Nieuws

Biometrie helpt nieuwe bladerunner

‘Mijn doel is om deel te nemen aan de 100 meter sprint van de paralympische spelen in 2020’, zegt Noah Mbuyamba vol overtuiging. Als gevolg van een ongeluk mist Mbuyamba een been en sindsdien heeft hij zijn zinnen gezet op deelname aan de paralympics. Op 20 juni was hij te gast in het MotionLab van Zuyd.

Gastcollege

Mbuyamba en Esther Meijers van Adelante waren uitgenodigd om binnen de Sport en Revalidatie afstudeerrichting van de opleiding Mens en Techniek | Biometrie een gastcollege te verzorgen. Doel van het college was om Mbuyambas prestaties te meten en verbeteren. Zijn bewegingen werden in kaart gebracht om de instelling van zijn blade verder te optimaliseren. Tijdens eerdere metingen met de lichtsluizen werd duidelijk dat Mbuyamba tijdens de start de meeste snelheid verloor. Door de meetwaardes en de ondersteuning van Adelante en Zuyd verbeterde Mbuyamba zijn startsnelheid.

Afwijkingen constateren

Een driedimensionaal bewegingsanalysesysteem toont gedetailleerd alle bewegingen van Mbuyamba. Met deze nauwkeurige methode kun je afwijkingen tijdens de beweging eenvoudig constateren. Na alle analyses, kan bijvoorbeeld heel gericht Mbuyambas gang of de afstelling van zijn blade aangepast worden. Ook Mbuyambas ‘normale’ gangpatroon, kan zo in kaart worden gebracht. De studenten zijn onder de indruk: ‘Ongelooflijk dat de kleinste details bij elkaar opgeteld een wereld van verschil maken.’

Van nachtmerrie naar droom

De droom van Mbuyamba begon met een nachtmerrie. Tijdens een vakantie in Indonesië kreeg Mbuyamba een scooterongeluk waarbij hij een slagaderlijke bloeding in zijn been opliep. Door nalatige zorg kon alleen nog Mbuyambas leven gered worden door zijn been te amputeren. Omdat hij zijn grote passie voetballen sindsdien niet meer kan uitvoeren richt hij zijn pijlen op het hardlopen.