Nieuws

Confucius Instituut Maastricht viert 1-jarig bestaan

Zeker, geïnteresseerden kunnen er terecht voor Chinese taalcursussen, workshops kalligrafie of Chinese muziek, maar het Confucius Instituut Maastricht doet méér. Bedrijven kunnen het Confucius Instituut namelijk ook inschakelen als ze zaken willen doen in China. Voor bedrijven biedt het Confucius Instituut zelfs speciale taalcursussen en trainingen aan om vertrouwd te raken met de manier van zakendoen in China én begeleidt het desgewenst om aansluiting te krijgen met relevante netwerken in China. Op vrijdag 6 juli bestaat het Confucius Instituut Maastricht 1 jaar. Tijdens een intercultureel evenement waarbij ook naar de toekomst gekeken wordt, viert het Confucius Instituut het 1-jarig bestaan en nodigt het belangstellenden van harte uit om dit evenement bij te wonen.

Saturday school

“Het afgelopen jaar heeft het Confucius Instituut diverse taalcursussen Chinees verzorgd, op allerlei niveaus en voor jong en oud. Bijzonder was zeer zeker ook de Saturday School waar kinderen op zaterdag kennis konden maken met de Chinese taal en cultuur”. Aan het woord is Xinxin Wang, directeur van het Confucius Instituut Maastricht. “Ook onze culturele activiteiten vielen in de smaak, zoals onze workshops kalligrafie, traditionele papierknipkunst en Chinese muziek. Bedrijven weten ons ook steeds beter te vinden, niet alleen voor Chinese taalcursussen en interculturele trainingen, maar ook om projecten te begeleiden waarin specifieke Chinese taal- en cultuurkennis noodzakelijk is, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg.”

Faciliterend

“Wat we ook doen is (lokale) overheden begeleiden bij projecten in of met China. Bij een bezoek aan zusterstad Maoming (China) door een delegatie van gemeente Sittard-Geleen in januari van dit jaar zijn medewerkers van het Confucius Instituut mee geweest ter ondersteuning. Maar het werkt ook omgekeerd: bij een delegatiebezoek uit de provincie Sichuan aan de stad Valkenburg heeft het Confucius Instituut ook ondersteuning geboden. En in mei heeft ons instituut ondersteuning gegeven bij een project rondom ouderenzorg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Onze insteek bij dit soort projecten is: we bemoeien ons niet met het zakendoen, maar we faciliteren het.”

Jongeren ondernemend en meer wereldburger

De plannen voor de komende periode liggen klaar: het Confucius Instituut Maastricht gaat - in het kader van leven lang leren - kijken hoe een bijdrage geleverd kan worden aan de taalontwikkeling van jongeren, waardoor ze straks meer mogelijkheden hebben als ze zich op het pad van internationaal zakendoen begeven. Xinxin Wang: “We willen naast volwassenen ook jongeren faciliteren om meer over China te weten te komen. Naast talen als Engels, Frans en Duits past Chinees daarom ook in het vakkenpakket in het voortgezet onderwijs. Zeker in een tijd waarin jongeren meer wereldburger en ondernemender zijn dan vroeger. Verder zullen we ons focussen op het opzetten van een netwerk dat kan fungeren als een soort expertiseplatform.”

1-jarig bestaansfeest

Op 6 juli 2018 is het alweer een jaar geleden dat Zuyd Hogeschool samen met de Chinese Dalian University of Finance and Economics het Confucius Instituut Maastricht oprichtte en de deuren opende voor het publiek. Het 1-jarig bestaansfeest wordt op 6 juli gevierd en is vanaf nu een jaarlijks terugkerend publiek toegankelijk evenement. De feestelijke bijeenkomst wordt bijgewoond door de gehele adviesraad en de raad van bestuur, alsook het uit China afkomstige team worden voorgesteld aan het publiek. Speciale genodigden zijn: Vivianne Heijnen (loco-burgemeester Maastricht), Jan Zuidam (voorzitter LWV), Luc Verburgh (voorzitter College van Bestuur Zuyd Hogeschool), Mr. Meng Qingyu (Onderwijs attaché van de Chinese ambassade in Nederland), Mrs Sun Bei (Director China Cultural Center Den Haag), Professor Xia Chunyu (President of Dongbei University of Finance and Economics) en de directeuren van de Confucius Instituten Leuven, Brugge en Groningen. Ook zullen er studenten en kinderen aanwezig zijn die in het afgelopen jaar een cursus of workshop bij het Confucius Instituut Maastricht hebben gevolgd .

Chinese cultuur proeven

Op het programma staat uiteraard een terugblik op de activiteiten van het eerste jaar en een vooruitblik op de plannen voor 2019-2022 en verder een paneldiscussie over de rol van interculturele communicatie bij het zakendoen met China. Tussendoor kan het publiek genieten van verschillende culturele optredens, waaronder een Chinese hiphop dance groep en diverse uitvoeringen van traditionele Chinese muziek.

Iedereen welkom

Geïnteresseerden zijn van harte welkom om het 1-jarig bestaansfeest van het Confucius Instituut bij te wonen op 6 juli (15.00 – 17.00 uur) op locatie van Zuyd Hogeschool, Brusselseweg 150 in Maastricht. Graag vooraf aanmelden(deelname is gratis). Meer informatie: info@confuciusmaastricht.nl, telefoon: 043-34566600.