Na een bezoek aan de Open Dag wist ik gelijk: dít ga ik doen, dit is helemaal top. Dat was in de derde klas van de middelbare school. Al die tijd dacht ik: hierna ga ik iets doen dat ik echt leuk vind!

Oriëntaalse Talen en Communicatie | Chinees
Alles wat je kunt bedenken, bestel je snel en goedkoop in een Chinese webshop. China is een grote speler in de uitrol van 5G, een wereldmacht en een belangrijke handelspartner voor Europa. Een opleiding die Chinees combineert met communicatie is daarom onmisbaar voor een internationale carrière.
Bij Oriëntaalse Talen en Communicatie - Chinees leer je over de eeuwenoude Chinese tradities en hoe je die nu nog ziet. Wist je bijvoorbeeld dat oudere Chinezen ’s avonds samen dansen het park? Je leert ook Chinees schrijven en spreken. Geen gesprekje bij de supermarkt, maar bijvoorbeeld een pitch in het Chinees voor de overname van een Europees bedrijf. Want jij wordt communicatiespecialist voor China.
- Locatie Maastricht
- Duur 4 jaar, start in september
- Afstudeertitel Bachelor of Arts
- Eerstejaars studenten 113
- Taal Nederlands en Engels
- Studenttevredenheid 6,4
Nieuwe taal en schrift
Chinees is een wereldtaal en wordt ook buiten China steeds meer gesproken. Je leert de standaardtaal Mandarijn en de bijbehorende karakters. Chinees lijkt op geen andere taal ter wereld en is best pittig om te leren. Kennis van zo’n 2500 karakters is nodig om het nieuws te lezen.
Chinees is een toontaal. Een woord uitgesproken met een stijgende toon heeft een compleet andere betekenis dan datzelfde woord in een dalende toon. De toon waarop je bijvoorbeeld ‘ma’ uitspreekt, bepaalt of je ‘moeder’, ‘paard’, ‘hennep’ of ‘terechtwijzen’ zegt. Je leert dus het Chinese woord, het karakter én de toon.
Je leert het vereenvoudigde karakterschrift dat op het Chinese vasteland gebruikt wordt. Karakters zijn opgebouwd uit een aantal vaste elementen. Nieuwe karakters leren, wordt dus makkelijker als je er meer kent. Zinnen bouw je op door woorden in te vullen in vaste zinspatronen. Als je de structuur eenmaal door hebt, gaat het snel. Er zijn namelijk in het Chinees geen verbuigingen, geen naamvallen en geen werkwoordstijden.
Wat ga je met Chinees doen?
Een Chinese klant bellen, een social media campagne opzetten of jouw communicatieplan presenteren in een zakelijke meeting. Oriëntaalse Talen en Communicatie leidt jou op tot een kei in communicatie. Interculturele communicatie bedoelen we dan. Met jouw kennis van de taal en cultuur kun je werken met doelgroepen die andere communicatieprofessionals niet kunnen bedienen.
Jij voelt feilloos aan hoe je communiceert met Chinese klanten, collega’s en opdrachtgevers. Jij weet dat je hen echt op een andere manier moet benaderen. Jongeren lopen voor met de Chinese versies van TikTok en YouTube. Je moet dus andere kanalen gebruiken zoals het populaire WeChat: een soort Whatsapp gecombineerd met Instagram en contactloos betalen.
Hoe ziet het onderwijs er uit?
Het onderwijs is verdeeld in blokken. In elk blok staat een ander thema uit de communicatie centraal, bijvoorbeeld interne communicatie. Alle lessen en projecten hebben te maken met dit thema. Aan het eind van het blok toetsen we je kennis van de taal en lever je projecten op, zoals een interne mailing over nieuwe leverancier.
De verdeling in tijd tussen taal en communicatielessen is ongeveer 50/50. Je maakt reclamecampagnes, persberichten en bedenkt internationale marketingstrategieën. Daarom onderzoek je de Chinese cultuur. Hoe ziet de Chinese doelgroep er uit? Met welke kanalen en toon bereik je Chinese tieners, ouders of ondernemers? En wat moet je regelen als je voor hen een evenement organiseert?
Naar China
In het derde jaar ga je naar China voor exchange. Je studeert 20 weken aan een van onze partneruniversiteiten in Beijing, Dalian of Siping. Je leert nieuwe mensen kennen en gebruikt de taal de hele dag. Ook de cultuurverschillen maak je dagelijks mee. Gelukkig ben jij goed voorbereid. Zo weet je dat je tijdens een vergadering niet zomaar ergens kan gaan zitten. De voorzitter zit bijvoorbeeld altijd met zijn gezicht naar de deur.
Jij weet dat het belangrijk is om te investeren in een lange termijnrelatie met je collega’s en business partners. En dat kan ook. Want je talenkennis is inmiddels zo goed dat je je prima kunt redden.
Afstuderen in een bedrijf
In het vierde jaar werk je tijdens het afstuderen mee in een bedrijf in het buitenland of in Nederland. Dé kans om al je communicatievaardigheden te laten zien en alvast een grote stap naar een baan te zetten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stageplek bij een internationaal bedrijf. Zo zet je je kennis van de cultuur in bij het bedenken van een communicatiestrategie. Of je schrijft een marketingplan zodat een bedrijf kan uitbreiden naar de Chinese markt en presenteert dit.
Student aan het woord
Het studieprogramma en de doorgroeimogelijkheden waren voor mij de doorslaggevende factoren om voor Oriëntaalse Talen en Communicatie te kiezen.
Studieopbouw
Elk studiejaar is opgebouwd uit vier blokken van tien weken. Binnen elk blok komt een ander thema aan bod. In de eerste twee jaar bestudeer je verschillende vormen van communicatie. Daarnaast krijg je les in Chinees, Engels en Nederlands en train je vaardigheden op het gebied van onderzoek, ondernemen, presenteren en samenwerken. Wat je in een blok leert, pas je meteen toe in een projectopdracht.
In het derde jaar ga je een half jaar in China studeren en in het vierde jaar werk je aan een grote opdracht, ga je op stage en schrijf je je afstudeerscriptie.
-
Jaar 1
Blok 1: Introductie in de communicatie
Tijdens het eerste blok maak je kennis met het internationale communicatievakgebied. In het project zet je je eerste stappen als interculturele communicatieprofessional. Je stelt jezelf mondeling en schriftelijk voor als jonge professional aan de opleiding en de buitenwereld. Je ontwikkelt een basis in communicatie en (intercultureel) onderzoek met een eerste onderzoekspaper en een beknopt communicatieplan.
Blok 2: Interne communicatie
Je bestudeert de communicatie tussen management, medewerkers en afdelingen. Je leert over samenwerken binnen een internationale en cross-culturele setting en bekijkt welke uitdagingen er spelen op gebied van communicatie, taal en cultuur. Binnen het project maak je deel uit van een intern communicatieteam dat op basis van bedrijfsdata de communicatieproblemen in kaart brengt en oplossingen voor het bedrijf bedenkt om medewerkers met een verschillende taal- en cultuurachtergrond bij elkaar te brengen. Je schrijft hierover een communicatieadvies.
Blok 3: Marketing communicatie
Je leert over marketingstrategieën en doelgroepanalyse. Je focus ligt daarbij op commerciële communicatie gericht op de verkoop van producten en diensten. In de projectopdracht adviseer je een internationaal bedrijf dat de Nederlandse markt wil betreden. Je analyseert hoe Nederlandse marketingtechnieken en –campagnes anders zijn dan die in een Chinese context en past de oorspronkelijke boodschappen aan de Nederlandse markt aan. Je schrijft op basis van je bevindingen een marketingcommunicatieplan en ontwikkelt een social media omgeving voor het bedrijf.
Blok 4: Corporate communicatie
In dit blok gaat de aandacht naar reputation management en merkidentiteit. Binnen de projectopdracht vraagt een bedrijf jou en je teamgenoten te onderzoeken wat hun imago in de buitenwereld is en welke associaties mensen hebben met hun merk(en). Je ontwikkelt een onderzoeksinstrument om het imago te analyseren en je leert professioneel reageren op vragen en opmerkingen van klanten met verschillende culturele achtergronden.Vakken
Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4-
Inleiding in de communicatieBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Interne communicatieBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Marketing communicatieBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Corporate communicatieBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
ChineesDe focus ligt op de basisbeheersing van Chinees (schrift, uitspraak, woordenschat en grammatica) en alledaags taalgebruik. Naarmate het jaar vordert, gebruik je Chinees ook binnen de andere onderdelen van de opleiding en de praktijkprojecten.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Intercultural Awareness and CommunicationJe bestudeert de cultuur, gedragsnormen, historie, actualiteit en de maatschappelijke structuren van China. Als je gaat communiceren met mensen uit China is het belangrijk dat je vertrouwd bent met hun cultuur en maatschappij.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
NederlandsMondelinge en schriftelijke vaardighedenBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
EngelsMondelinge en schriftelijke vaardighedenBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Praktijkgerichte vaardighedenOnderzoeken, ondernemen, samenwerken, communiceren, analyseren, klantgericht werken, presenteren, projectmanagement, ict vaardighedenBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
-
Jaar 2
Blok 1: Corporate communicatie
Het kan de beste organisaties overkomen: een product dat faalt, een bedrijfsongeval of een blunderende medewerker. Je werkgever kan daardoor in een negatief daglicht komen staan. Tijdens dit blok ga je aan de slag met crisiscommunicatie.
Je werkt aan een imago-opdracht voor een internationaal bedrijf dat te maken kreeg met een crisis. Je analyseert de imagoschade aan de hand van je eigen survey en je ontwikkelt een passende communicatie-strategie om het bedrijf terug op een positieve manier onder de aandacht te brengen van hun doelgroepen.
Blok 2: Marketing communicatie
Je bestudeert de rol van marketing in het salesproces van een onderneming. In de projectopdracht ontwikkel je met een aantal medestudenten een nieuw product en lanceert dat op de Chinese markt. Gebruikmakend van je kennis van de Chinese taal en cultuur neem je interviews af met experts in het veld om je idee vorm te geven en ontwikkel je een marketingstrategie om je doelgroep (en je docenten) te overtuigen.
Blok 3: Interne communicatie
Je leert over integratiemanagment en de rol van communicatie als de ‘smeerolie’ in fusie- of overnameprocessen waarbij verschillende (bedrijfs)culturen zijn betrokken. In je projectopdracht adviseer je een Nederlandse multinational die een kleiner Chinees bedrijf heeft overgenomen. Jij adviseert het Nederlandse management over de manier waarop zij hun eigen bedrijfsidentiteit en bijhorende normen en waarden kunnen koppelen aan die van de nieuwe dochteronderneming. Dat doe je vanuit een grondige analyse van de situatie en met behulp van interne surveys in het Nederlands en het Chinees.
Blok 4: Communication in context
Je kiest twee keuzevakken:- Kritische media-analyse
- Introductie in het toerisme
- Oriental Market Research Lab
- Introductie in tolkvaardigheden
- Creative Concept Development
- Big Data Marketing
Vakken
Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4-
Corporate communicatieBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Marketing communicatieBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Interne communicatieBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
KeuzevakkenBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
ChineesDe nadruk komt steeds meer te liggen op het gebruik van Chinees in een zakelijke context. Chinees is een vast onderdeel van de projecten die je uitvoert.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Intercultural Awareness and CommunicationJe bestudeert de cultuur, gedragsnormen, historie, actualiteit en de maatschappelijke structuren van China. Als je gaat communiceren met mensen uit China is het belangrijk dat je vertrouwd bent met hun cultuur en maatschappij.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
NederlandsMondelinge en schriftelijke vaardighedenBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
EngelsMondelinge en schriftelijke vaardighedenBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Praktijkgerichte vaardighedenOnderzoeken, ondernemen, samenwerken, communiceren, analyseren, klantgericht werken, presenteren, projectmanagement, ict vaardighedenBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Jaar 3
In het derde jaar van de opleiding studeer je een half jaar aan een partneruniversiteit in China. Tegelijkertijd ga je op onderzoek in de lokale omgeving en ervaar je de cultuur. Door te leven en studeren in China verbeter je verder je slagvaardigheid in Chinees en in interculturele communicatie. Alles wat je tot op dat moment geleerd hebt over de taal, het land, haar mensen en cultuur toets je daar aan de praktijk. Dan ondervind je in de praktijk wat interculturele communicatie is en hoe groot de invloed van je opvoeding, normen en waarden is op de manier waarop je naar de wereld kijkt.
In blok 3 houd je je bezig met event-management. Met een groep medestudenten organiseer je ook een (fictief) evenement en lever je een uitgewerkte reclamecampagne voor dit evenement in.
In het vierde blok volg je een minor. Dat is een groot, vrij te kiezen keuzevak, waarmee je je kennis kunt verbreden of verdiepen.Vakken
Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4-
Uitwisseling ChinaBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
ChineesTijdens je verblijf in het buitenland pas je wat je hebt geleerd toe in de praktijk en verbeter je je taalvaardigheid in een omgeving waar je de hele dag Chinees hoort en spreekt.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Intercultural Awareness and CommunicationJe bestudeert de cultuur, gedragsnormen, historie, actualiteit en de maatschappelijke structuren van China. Als je gaat communiceren met mensen uit China is het belangrijk dat je vertrouwd bent met hun cultuur en maatschappij.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Event communicatieBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
NederlandsMondelinge en schriftelijke vaardighedenBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
EngelsMondelinge en schriftelijke vaardighedenBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
MinorEen pakket van vakken waarmee je je kennis over een bepaald onderwerp kunt vergroten. Je kunt je verder specialiseren in de vakken die je toch al volgt. Je kunt ook een heel ander thema kiezen.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
-
Jaar 4
In het vierde jaar voer je in teamverband een grote, praktijkgerichte opdracht uit waarin al je communicatie- en taalvaardigheden uit de afgelopen jaren samenkomen. Je toetst daar alles wat je tot dusver hebt geleerd aan de praktijk en toont je vaardigheden in je eigen communicatiebureau.
In de tweede helft van het studiejaar ga je op stage. Deze stage mag je opnieuw in het buitenland volgen, maar je kunt ook in Nederland op stage. Tijdens de stage werk je ook aan je bachelorscriptie, die je voor je stageverlener uitvoert.
Vakken
Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4-
PraktijkopdrachtBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
ChineesTijdens de eindfase van je studie gebruik je Chinees optimaal in je contacten, bijvoorbeeld in het onderzoeksproject en tijdens je eindstage.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Stage en afstudeerscriptieBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Online Open Dag
za. 6 maart
Toelatingseisen
Als je deze opleiding gaat doen, heb je geen voorkennis van het Arabisch, Japans of Chinees nodig. Maar het tempo ligt hoog, dus je moet wel een doorbijter zijn. We verwachten dat je vloeiend Nederlands en Engels spreekt en dat je beide talen minimaal op eindexamenniveau beheerst. De toelatingsvoorwaarden voor Nederlands en Engels vind je in onderstaand overzicht.
-
Havo
Je wordt met elk profiel toegelaten, als je eindexamen hebt gedaan in Nederlands en Engels.
-
Vwo
Je wordt met elk profiel toegelaten, als je eindexamen hebt gedaan in Nederlands en Engels.
-
Mbo
Je wordt toegelaten met een mbo niveau 4 diploma.
-
21+
Als je niet aan de toelatingseisen voldoet, maar wel ouder bent dan 21 jaar, kun je een toelatingstoets aanvragen. Deze 21+ toets bestaat uit twee rondes. De eerste ronde is een algemene kennis- en vaardighedentoets, die wordt afgenomen door een extern bedrijf. Hierop kun je je niet echt voorbereiden. Deze toets kun je op elk gewenst moment tijdens het studiejaar maken, op afspraak met het bedrijf. De kosten bedragen ± € 115.
Als je door de eerste ronde heen komt, ga je door naar de tweede ronde die halverwege mei plaatsvindt. Tijdens deze tweede ronde wordt je talenkennis (vooral Nederlands en Engels) getest. Ook een motivatiegesprek kan deel uitmaken van de tweede toetsronde. Als je beide toetsrondes met goed gevolg aflegt, mag je in september starten met de opleiding.
Aanmelden 21+ toets
Volg de normale inschrijfprocedure via Studielink. Zodra je je hebt aangemeld, krijg je van ons de gegevens van het bedrijf toegestuurd dat de eerste toetsingsronde verzorgt. Je maakt zelf met het bedrijf een afspraak voor de eerste toetsronde. Als je slaagt, stuur je je slagingsbewijs vóór 15 april naar Bureau Onderwijs: BOFIBC@zuyd.nl. Je wordt dan ingedeeld voor de tweede ronde van de toets.
Is deze opleiding iets voor jou?
- Ben je nieuwsgierig naar andere culturen en het Midden- en Verre Oosten?
- Leg je gemakkelijk contact met anderen?
- Ben je geïnteresseerd in communicatie en marketing?
- Heb je aanleg voor talen?
- Werk je graag samen in een multicultureel team?
- Ben je een doorzetter?
Als je deze vragen met ‘Ja!’ beantwoordt, is Oriëntaalse Talen en Communicatie zeker iets voor jou!
Proefstuderen
Wil jij weten hoe het is om Oriëntaalse Talen en Communicatie te studeren? Volg dan lessen en praat met onze studenten tijdens een proefstudeerdag.
Meer info en aanmelden
Beroep
Je wordt opgeleid tot een veelzijdige interculturele communicatieprofessional voor internationale bedrijven, overheidsinstellingen en non-profitorganisaties die gevestigd zijn in China of die zaken (willen) doen in of met deze regio. Je bent voor deze bedrijven een aanwinst omdat je de taal heel goed beheerst en je vertrouwd bent met de (zaken)cultuur.
Denk bijvoorbeeld aan de volgende beroepen:
- Marketing-communicatiemedewerker
- Medewerker interne communicatie
- Online communicatiespecialist
- Office manager
- Export/accountmanager
- Coördinator Internationale Betrekkingen
- Medewerker op een ambassade of consulaat
- Beleidsmedewerker
Oud-student Jay
"De taal spreken en kennis van interculturele communicatie zijn essentieel als je zaken doet met China."
Lees zijn verhaal
Brusselseweg 150
6217 HB Maastricht
Je kunt een persoonlijk gesprek aanvragen via: