Fine Art and Design in Education
Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Jij maakt beeldende kunst en gebruikt jouw verbeelding en creativiteit om anderen enthousiast te maken over kunst en cultuur. Natuurlijk in alle vormen van onderwijs maar ook in een wijk, museum of op een festival. Jij laat anderen ervaren wat kunst teweeg kan brengen, hoe je met kunst een ander perspectief kunt bieden. Jij zorgt voor een omgeving waarin dat kan. Binnen of buiten school, op het snijvlak van kunst en educatie. Want met de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (DBKV) kun jij veel meer dan lesgeven.

 • Locatie Maastricht
 • Duur 4 jaar, start in september
 • Taal Nederlands
Vanaf 2024 start deze opleiding als brede kunstbachelor. Je ontdekt eerst je interesses en ambities en kiest dan een afstudeerrichting. 

Our heART beats for education

Over Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Over Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Wat ga je leren bij DBKV?

De naam zegt het al, je leert over het docentschap en over kunst. Je ontwikkelt vaardigheden op gebied van beeldende kunst, design, theorie en onderzoek. Stages op scholen en kunstprojecten binnen én buiten het onderwijs zijn belangrijke onderdelen van de opleiding.

Je krijgt je eigen werkplek in onze open ateliers. Daar leer je van docenten en van studenten uit verschillende jaren van de opleiding. Je inspireert elkaar, deelt kennis en gaat samen uitdagingen aan. Je bezoekt musea en theaters, kijkt films, leest boeken, gaat op reis en dompelt je onder in de wereld van kunst en cultuur.

Kunst maken en overdragen

Al je skills komen samen als je op pad gaat. Tijdens je stage op school of een kunstproject in de wijk, krijg je het lesgeven en overdragen echt onder de knie. Je gaat aan de slag met museumeducatie en doet onderzoek naar een doelgroep. Met jouw artistieke en onderzoekende houding maak je kunst toegankelijk voor iedereen. Jij maakt beelden en verzint vormen waarmee je de wereld kritisch bevraagt.

Aandacht voor jou

In deze creatieve en hechte omgeving leer je jezelf kennen. Docenten en medestudenten stimuleren je om alles uit jezelf te halen. Je ontdekt wie je bent en waar je voor staat. Waar je talenten liggen en hoe je die het beste kunt ontwikkelen. Je verkent het werkveld en onderzoekt jouw positie hierin. Je hebt alle ruimte om creatief te zijn, om fouten te maken en daarvan te leren.

 • Collegegeld en overige kosten

  Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Ook als je in dat jaar alleen stage loopt. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding.  

  Naast het collegegeld moet je rekening houden met bijkomende kosten voor boeken en ander studiemateriaal.

 • Onderwijs- en examenregeling

  In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld. 

  • Bekijk de actuele OER
 • Studie in cijfers

  Wil je weten hoe huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen op Studiekeuze123. Hier kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Bekijk de informatie over Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

   

Opleiding docent beeldende kunst en vormgeving in 2 jaar

Heb je al een hbo kunstvakopleiding afgerond? Of werk je in het onderwijs? Dan kun je een verkort traject van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving volgen. Met dit post-hbo traject kun jij in twee jaar je bevoegdheid halen.

Lees meer
studieopbouw

Studieopbouw

 • Jaar 1

  In het eerste jaar krijg je vakken als tekenen, schilderen, fotografie en film, maar ook grafische vormgeving en productvormgeving. De theorie bestaat uit kunstgeschiedenis,  kunstfilosofie, onderwijskunde en vakdidactiek. Daarnaast krijg je onderzoeksopdrachten, loop je stage en voer je met medestudenten kunstprojecten uit bij een museum.  

  Gidsenopleiding
  In het tweede half jaar kun je een gidsenopleiding in het Bonnefantenmuseum in Maastricht gaan doen.

  Studiereis en museumbezoek
  We maken een studiereis naar Berlijn en Milaan. Ook bezoeken we in verschillende steden musea.

  Vakken

  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  Blok 4
  • Tekenen en schilderen
   Je leert tekenen naar de waarneming van voorwerpen, mensen en gezichten, maar ook op welke wijze beweging suggestief kan worden weergegeven met verf.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Fotografie en film
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Design
   Het vak Design is gericht op materialen, vorm en eigenheid. Het MAKEN staat centraal. Dit doe je in de werkplaatsen: metaal, hout, kunststof en keramiek. Je maakt ook kennis met de allernieuwste technieken in 3D-printing en lasersnijden. En je gaat naar grote design-events zoals Dutch Design Week in Eindhoven en Milaan Design Week in Italië.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Ruimtelijk vormgeven en mixed media
   Je gaat beelden maken met alle soorten materialen en kijken hoe zo’n driedimensionaal beeld een ruimte kan beïnvloeden. Dat doe je in de werkplaatsen, waar docenten je alles kunnen leren over materialen, technieken, gereedschappen en machines en waar je vooral zelf aan de slag gaat. De betekenis van je werk bespreek je met je docent, die je ook wijst op exposities en websites, om kennis te maken met alles wat er gebeurt op het gebied van beeldende kunst.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Kunstgeschiedenis
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Museumtraject
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Beeldend project
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Onderwijskunde
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Vakdidactiek
   Vakdidactiek gaat over de manier waarop je les geeft in de beeldende vorming. Je leert hoe je kunstwerken kunt analyseren en bespreken. Als je goed kunt praten over kunst, in de juiste bewoordingen, dan kun je ook goed je eigen werk presenteren en werk van leerlingen beschouwen.
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Onderzoek
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
 • Jaar 2

  In het tweede jaar krijg je dezelfde vakken als in het eerste jaar. Daarnaast loop je twee dagen per week stage in het middelbaar onderwijs en kun je bijzondere opdrachten uitvoeren in samenwerking met kunstenaars en (culturele) instellingen. Tijdens de projectweken krijg je interessante verdieping en verbreding aangeboden op het vlak van technieken en actuele thema’s. Dit jaar maak je een studiereis naar Rome.

 • Jaar 3

  In het derde jaar volg je, naast de beeldende vakken, een module Onderwijsvormgeving bij de opleiding Vaktherapie in Heerlen. En je doet een kunstproject met studenten van het Conservatorium, dat wordt afgesloten door een culturele tour door een land naar keuze, zoals Ierland, Oostenrijk of Frankrijk. Wederom loop je twee dagen per week stage in het onderwijs.

  In het tweede half jaar stel je zelf je studieprogramma samen; je mag een keuzevak bij een andere opleiding volgen, zelfstandig een eigen (kunst) project opzetten, of naar het buitenland gaan, zelfs overseas naar Afrika, Amerika, Thailand of Nieuw Zeeland. En je bereidt je alvast voor op je afstudeerjaar met een onderzoeksplan.

 • Jaar 4

  In het eerste half jaar doe je een beeldend afstudeerproject naar eigen keuze met de focus op je eigen beeldend werk: een installatie, video, design of een andere fascinatie in de kunst of design. In het tweede half jaar loop je twee fulltime stages waarmee je je verder kunt specialiseren.

  Afstudeertitel
  Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Education gebruiken.

   

Toelatingseisen

Toelating en selectie

 • Eisen

  Havo, vwo of mbo
  Je wordt toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma en een positieve uitslag van de selectie. 

  Kies een beeldend vak voor je eindexamen
  We adviseren je om binnen je eindexamenpakket te kiezen voor een beeldend vak, of deel te nemen aan een vooropleiding bij een centrum voor kunstzinnige vorming. Heb jij een vooropleiding succesvol afgerond bij één van onderstaande, door de opleiding erkende instituten én heb je een positieve beoordeling vanuit onze academie ontvangen? Dan ben je direct toegelaten tot de academie (als je aan de wettelijke inschrijfverplichtingen voldoet).

 • Selectie

  Via Studielink kun je je aanmelden voor de opleiding. Nadat je verzoek tot inschrijving is verwerkt, krijg je een uitnodiging voor de selectie. Aanmelden kan vanaf 10 oktober. Je aanmelding moet binnen zijn vóór 1 mei. Selectiedagen worden gepland vanaf maart. 

  Selectie
  Behalve de vereiste vooropleiding is ook jouw talent van belang. Om daar zicht op te krijgen, doorloop je de selectie. De selectie bestaat uit twee fasen:

  • Fase 1: Lever je portfolio en motivatie digitaal in.
  • Fase 2: Nadat je portfolio en motivatie positief zijn beoordeeld, krijg je een uitnodiging voor het vervolgtraject. Over de inhoud hiervan word je bij de uitnodiging geïnformeerd.

  Uitslag
  Binnen tien werkdagen na de selectiedag krijg je bericht of je bent toegelaten. De uitslag is geldig voor het aankomende studiejaar.

  Vooraf je portfolio laten beoordelen
  Voordat je je aanmeldt voor de opleiding, kun je je map met eigen werk - je portfolio - laten beoordelen tijdens een zogenaamde mappenschouw. We beoordelen of jouw werk voldoende kwaliteit heeft voor de selectie en adviseren je over aanvullingen en wijzigingen in de samenstelling van je portfolio. De mappenschouw vindt plaats tijdens onze Open Dagen.

  Vrijstelling voor selectie
  Heb jij een vooropleiding succesvol afgerond bij één van de onderstaande partnerinstituten én heb je een positieve beoordeling vanuit onze academie ontvangen? Dan ben je direct toegelaten tot de academie (als je aan de wettelijke inschrijfverplichtingen voldoet).

 • Taal

  De opleiding wordt in het Nederlands gegeven. Het is daarom belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Is Nederlands niet je moedertaal en heb je een buitenlands diploma, dan moet je voor de start van de opleiding het Staatsexamen NT2 op niveau 2 halen. Hiervoor kun je een cursus Nederlands als tweede taal volgen (NT2).

  Meer info over NT2-cursus

Iets voor jou?

 • Houd jij van kunst en cultuur in al haar uitingen?
 • Zijn tekenen en handvaardigheid je favoriete vakken?
 • Maak je zelf graag beeldend werk of ben je op andere manieren creatief?
 • Heb je een brede culturele belangstelling?
 • Ben je sociaal en communicatief vaardig?
 • Ben je creatief?
 • Lijkt het je leuk om anderen te begeleiden in hun beeldende ontwikkeling?

Schrijf je in voor deze opleiding

Beroep

Beroep

Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Education gebruiken. Binnen het onderwijs kun je daarmee als kunstenaar-docent op alle niveaus aan de slag en buiten het onderwijs geeft de opleiding je een perfecte basis voor de cultuursector. Denk bijvoorbeeld aan educatieve projecten in musea, tijdens kunstenfestivals of in cultuurcentra, maar ook het cureren van community-art projecten. Als onderzoekend docent-maker bepaal jij vooral zélf waar je jouw creatief ei het best kwijt kunt!

Verder studeren

Na deze opleiding kun je een aansluitende master volgen zoals kunsteducatie, kunstgeschiedenis of pedagogiek. 

Secretariaat 
Herdenkingsplein 12
6211 PW Maastricht