Nieuws
Nieuws

Student Daan: ‘Laten we Zuyd nog duurzamer maken’

Het zeewater stijgt en de poolkappen smelten. Kunnen we het tij nog keren? We hebben geen keuze zegt student Daan Goossens. ”Dit is de uitdaging van onze tijd.” Daan zet zich naast zijn studie International Business in om Zuyd duurzamer te maken. Hij doet dit vanuit de ‘Green Office’ die valt onder het programma ‘Duurzaam Zuyd’.

Op tafel staat een glazen flesje. Daan kreeg het op 23 november vorig jaar tijdens de Dag van de Duurzaamheid in Maastricht. “Toen heb ik de docenten Laurien Kok en Iris Kanera van Zuyd ontmoet. We zaten meteen op een lijn over duurzaamheid en zo ben ik in de Green Office terechtgekomen.”

Groen kantoor?

De Green Office, is dat een groen kantoor? Daan neemt een slok water en lacht. “Nee, het is een team dat duurzaamheid op school wil promoten en faciliteren. Ik zit er samen met docenten en managers in.” De 22-jarige zou het mooi vinden als hij hierbij binnenkort hulp krijgt van andere studenten in de ‘Student Green Office’. “Om studenten enthousiast te maken, heb ik al verschillende lijntjes uitgezet en presentaties gegeven”, vertelt de derdejaars student International Business.

Duurzame studenten

Veel van zijn studiegenoten zijn volgens Daan al volop bezig met duurzaamheid. “Vaak zonder dat ze het beseffen.” Zelf eet hij minder vlees en zal hij niet elke week nieuwe kleren kopen bij een of andere grote kledinggigant. “Als iedereen zulke kleine dingen doet, maken we het verschil. Kijk welke duurzame keuze jij vandaag kunt maken.”

Studenten die bijvoorbeeld in een project laten zien wat er met een plastic bekertje in de zee gebeurt, kunnen bij de Green Office aankloppen voor hulp, advies en contacten om hun project nog beter onder de aandacht te brengen. “Dat is nodig, want duurzaamheid is een kwestie van bewustwording bij iedereen.”

Hoop

Zelf hecht Daan veel aan zijn kleine flesje water. Het blijkt regelmatig een perfect aanknopingspunt om die gigantische duurzame missie te bespreken. ”Soms moet je grote dingen kleiner maken om ze te bespreken. Anders is de uitdaging te groot en geven mensen op. En dat kunnen we ons dit keer echt niet veroorloven! Ik heb goede hoop dat we het tij kunnen keren. We zijn bezig met een ‘systeemchange’. Vroeger mocht je in cafés roken. Nu niet meer. En zo ontstaan nu oplossingen rond plastic bekers op festivals. Dat zijn geen druppels op een gloeiende plaat. Uit dat soort veranderingen put ik juist hoop. Verduurzaming lijkt zo negatief. Je mag veel niet. Maar economen voorspellen dat verduurzamen de grootste economische kans van onze tijd is. Dus laten we stoppen met die negatieve benadering, daar sta ik voor.”

Studenten die zich willen aansluiten bij de Green Office of duurzame vragen of ideeën hebben, kunnen Daan mailen:  1943456goossens@zuyd.nl

Zo werken wij aan een duurzamere wereld

Bij Zuyd Hogeschool gonst het van de ideeën en initiatieven die bijdragen aan een duurzamere wereld. Met het programma Duurzaam Zuyd bieden we hieraan richting en ondersteuning. In dit programma geven wij onze duurzaamheidsambities vorm: we zorgen voor een integrale plaats van duurzaamheid in ons onderwijs, we verduurzamen onze bedrijfsvoering en we investeren in de vitaliteit van onze studenten en medewerkers. We zijn er nog niet, maar we werken hier iedere dag keihard aan. Op die manier zorgen we er als hbo-instelling voor dat onze studenten zich ontwikkelen tot goed opgeleide professionals. Professionals die de kennis en de vaardigheden hebben om vanuit hun vakgebied bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Daan met zijn duurzame flesje water. Foto’s: Judith Houben