Nieuws
Nieuws

Victor Vuilnisman geboren op 1001-festival

Victor Vuilnisman haalt met zijn vuilniswagen afval op en maakt er nieuwe spullen van. Deze tekenfilm voor kleuters bedachten scholieren tijdens de vijfde editie van het 1001-festival van Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) en Zuyd Hogeschool in Geleen op 15 en 16 september.

In totaal brainstormden dit weekend 62 middelbare scholieren uit de Euregio over duurzame, circulaire uitvindingen. Vrijdagochtend klonk het startschot van de 48 uur durende snelkookpan. En  zaterdagmiddag namen de scholieren het publiek mee in een duizelingwekkende achtbaan langs al hun creatieve uitspattingen. Ideeën die zoal opborrelden:

  • Een modern schooluniform invoeren, zonder stropdas. Schoolverlaters kunnen hun uniform weer doorgeven aan nieuwkomers. Daarbij zorgt een uniform voor meer gelijkheid in de klas en minder pestgedrag.
  • Een vliegtuig dat op waterstof en zonne-energie vliegt.
  • Een speciale Voedselbank-app waarmee klanten hun pakket van de Voedselbank thuis kunnen laten bezorgen. “Zo hoeven ze zich niet meer te schamen in de rij bij de Voedselbank en krijgen ze ook tips om voedselverspilling tegen te gaan”, vertellen  Sophie-Charlotte (14), Stefani van Porta Mosana en Mare (14) van College den Hulster. De bedenksters hebben al recepten opgezocht om chips van aardappelschillen te maken en soep van meloenschillen. “Daar zit gewoon nog heel veel smaak aan”, vertelt Sophie-Charlotte. Daarbij geeft de app tips om je eigen groenten te kweken uit keukenafval.
  • Energie opwekken via de vloeren en trappen in schoolgebouwen. Dit moet lukken door speciale platen in veel gebruikte vloeroppervlakken te verwerken.
  • Een stad op de zeebodem onder een enorme kaasstolp. Het is dé overlevingsstrategie voor de mensheid als het zeewater ons aan de lippen staat, zeggen leerlingen van Mosa RT in Maaseik. Die zeebodembewoners maken complete bossen en moestuinen in hun glazen koepels zodat er altijd voldoende zuurstof en eten is, zeggen de bedenkers: Wout, Siebe, Amber Baens, Tuur en Lotte.

En zo waren er nog meer ideeën. Die ontstonden niet vanzelf, vertellen de creativiteitstrainers Tinka Gijsen en Fransje Immink. “Vrijdagochtend waren de meesten nog vergroeid met hun telefoon of keken ze verbaasd om zich heen.” Maar na een paa korte opdrachten bruiste Geleen al snel van de creativiteit. En nu, na de pitches, komen veel scholieren Fransje en Tinka even bedanken.

Hoe verder?

Joost Ruland van CHILL en Zuyd bedacht 1001 in 2018 om scholieren problemen rond circulariteit te laten oplossen. Studenten van Zuyd helpen hierbij als coach. Dit jaar deden dat twee studenten van Engineering en twee Braziliaanse exchange studenten van Applied Science. 1001 heeft geen winnaar. Eigenlijk winnen alle plannen, omdat de groepjes die dat willen hun idee verder mogen uitwerken met experts aan de zogenaamde ‘versnellingstafels’ van CHILL.

Juryleden

Dit jaar bestond de 1001-jury uit: Elianne Demollin, gedeputeerde van de provincie, Yvonne Salvino, wethouder in Sittard-Geleen, Marcel Stukker, Stadsmaker van de Stadslabs Sittard-Geleen en Olivier Segers, opleidingsmanager bij Zuyd van Applied Science. Ze waren zaterdag allemaal vol lof over de ideeën. Dus wie weet, is Victor Vuilnisman binnenkort echt op tv te zien. Voor nu is de aftermovie van het 1001-festival alvast te zien.