Nieuws
Nieuws

Symposium: Op weg naar de Wijk van de Toekomst

Hoogopgeleide vluchtelingen met een verblijfsvergunning kunnen een belangrijke rol spelen in de wijk van de toekomst. Daarover gaat het symposium 'The Future of WOOW' op 8 juni van Zuyds onderzoeksproject WOOW (Wonen, Opleiden, Ondernemen en Werken).

Tijdens het onderzoek in Heerlen-Noord bleek dat 90 procent van de statushouders (vluchteling-studenten) nu vast werk heeft. Hiervoor doorliepen ze allemaal via WOOW een leer-werktraject. Inmiddels is iedereen afgestudeerd bij Zuyd. Vaak bij een techniekopleiding als Built Environment of Engineering. "En door hun werk dragen ze nu volop bij aan ontwikkeling binnen onze regio en daarbuiten", zegt dr. Nurhan Abujidi van Zuyd. Ze is lector Smart Urban Redesign en lead-lector voor het transitiethema ‘Waardevolle Wijken’.

Prijzen

In 2020 was Abujidi een van de drie genomineerden voor de titel Lector van het jaar. En onderzoeksproject WOOW is al een aantal keer in de prijzen gevallen. Onder meer vanwege de ruime aanpak en impact. Een voorbeeld van deze ‘holistische’ aanpak is het verhaal van een student van Zuyd die in de Heerlense Auroraflat woont. Deze student verkent hier samen met de bewoners hoe de sociale cohesie in en om de flat versterkt kan worden. Daarvoor zijn er bijvoorbeeld verschillende initiatieven met de bewoners op touw gezet. 

Waardevolle wijken

Tijdens het symposium presenteert Maurice Hermans de eindpublicatie van WOOW. Het eerste exemplaar hiervan krijgt gouverneur Emile Roemer van Limburg. Oud-WOOW deelnemer Khadija Mannan zal het aan Roemer overhandigen.

Iedereen is welkom

Het symposium in het Cultuurhuis Heerlen aan de Sittarderweg 145 is van 13:30-16:30 uur. Bewoners van Heerlen zijn van harte welkom en kunnen zich online aanmelden. Maar ook de directe partners, deelnemers en collega’s van Zuyd, overheden, woningcorporaties, ondernemers, raads- en statenleden zijn welkom. 

Gouverneur Emile Roemer, wethouder Casper Gelderblom van de gemeente Heerlen en Ger Peeters, bestuurder bij Wonen Limburg zijn aanwezig en houden een toespraak.

WOOW is gesubsidieerd door de Europese Unie (ESF), GAK institute en Stadsregioparkstad Regiodeal, en een samenwerking tussen Zuyd Hogeschool, Gemeente Heerlen, Stadsregio Parkstad, Vista College, Universiteit Maastricht , New Insights Consulting, Praktech, UAF en Wonen Limburg.