Nieuws

Studenten Verloskunde voeren bevalling ook virtueel uit

Virtueel oefenen en toetsen hoe je een patiënt moet inknippen tijdens de bevalling. Het is de ideale oplossing voor studenten Verloskunde. Zo kunnen ze de handeling vaak uitvoeren. Studenten van Communicatie en Multimedia Design, Verloskunde, Engineering en HBO-ICT bouwen samen het fundament van deze virtuele oefenomgeving.

In september 2022 zijn professionals met studenten begonnen met de bouw. Het inknippen en hechten van het perineum (de bekkenbodem) zijn verplichte handelingen voor elke student Verloskunde. Maar in de praktijk krijgt lang niet elke student de kans deze vaardigheden vaak genoeg te oefenen en te toetsen voor een BIG-registratie (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg).

Tijdens de jaarlijkse Technology Experience Day van Zuyd konden bezoekers een kijkje nemen in een eerste opzet van de virtuele omgeving. En dat viel in de smaak. Veel docenten en studenten van Zuyd wilden graag even in die virtuele wereld stappen om de applicatie te testen.

De komende tijd wordt de ‘oefenruimte’ verder vormgegeven en ontwikkeld door de VR-expert van Zuyd, docenten, werkstudenten en een aantal EdTech-bedrijven. Allemaal gaan ze aan een onderdeel van de app sleutelen om alles daarna opnieuw te testen.

National XR Day

Uiteindelijk wordt dit een ‘blended onderwijsontwerp’ van het vaardigheidsonderwijs Perieumletsel voor Verloskunde. De VR-applicatie wordt zo ingebed in de opleiding. Op 5 juli is de Verloskunde-applicatie waarschijnlijk onderdeel van de National XR Day. Deze dag wordt georganiseerd door de technisch specialist op het gebied van onderwijsvernieuwingen: SURF.

 

Lees ook de blog over VR en Verloskunde.