Nieuws

Pride Month Zuyd draait om liefde

Het woord ‘LOVE’ luidt op 1 juni het begin in van de Pride Month Zuyd. De letters L O V E zijn 1,75 meter hoog en gehuld in de kleuren van de regenboog. In juni staan ze elke week op een andere locatie zodat studenten, bezoekers en medewerkers erop kunnen schrijven wat zij onder liefde verstaan.

De officiële opening van de Pride Month Zuyd is op 1 juni om 16.00 uur in de centrale hal van Zuyd aan Nieuw Eyckholt in Heerlen. Terwijl buiten de regenboogvlaggen wapperen, is iedereen uitgenodigd binnen het glas te heffen op diversiteit en een roze koek te eten.

Expositie

Aansluitend is in Heerlen de expositie PROUT van fotograaf Ilvy Maijen te zien. Ze fotografeerde verschillende LHBTIQA+-jongeren. Met deze portretten wil Ilvy jongeren stimuleren en inspireren zichzelf te zijn. Bij elke foto hangt ook het verhaal van de coming out van die persoon. Allemaal om meer begrip en acceptatie te creëren.

Drie films

Dat geldt ook voor de drie films die in juni worden vertoond. Studenten en medewerkers van Zuyd kunnen hier met korting naartoe gaan. Op 1 juni is de film ‘Met Zonder Ballen’ te zien bij Filmhuis De Domijnen in Sittard. Een openhartig filmportret over een transzoon en zijn moeder. In ‘Blue Jean’ moet een gymlerares haar seksuele geaardheid verborgen houden. Deze film draait op 7 juni in Lumière in Maastricht. En op 13 juni toont Quatro Heerlen ‘Spoiler Alert’. Een film over de relatie tussen journalist Michael en fotograaf Kit. Na ‘Met Zonder Ballen’ is er een nabespreking met de moeder uit de film: Inez Derksen.

Acceptatie

“Pride Month Zuyd is belangrijk om twee redenen: acceptatie en het vieren van diversiteit”, vertelt Marion Huijbregts. Ze is docent Vaktherapie en een van de kartrekkers van Diversity Zuyd. “Het liefst zou je willen dat die zichtbaarheid straks niet meer nodig is om het gesprek en acceptatie op gang te brengen. Maar het vieren van diversiteit binnen een inclusieve school is een reden om Pride Month elk jaar te vieren.”


Een mooi voorbeeld van acceptatie zijn genderneutrale wc’s, zegt een student  Vaktherapie en tevens bestuurslid van Diversity Zuyd. “Die zijn er op veel plaatsen  niet. Als ik op ergens ben waar deze wc’s wel zijn, voel ik me meteen meer begrepen en gehoord. Dat geeft een veilig gevoel.”

Aanmelden

Omdat Diversity Zuyd niet verwacht dat er in juni opeens alleen maar begrip is voor de community, “controleren we de teksten die straks op de LOVE-letters verschijnen dagelijks”, vertelt Chayenna Scharpach (21). Chayenna is oud-student Vaktherapie en verzorgt de pr van de Pride Month. De activiteiten zijn ook bedoeld als oproep aan iedereen die de LHBTIQA+-gemeenschap een warm hart toedraagt. Huijbregts: “Sluit je aan bij Diversity Zuyd en kom naar de opening op 1 juni. Zodat we voldoende steun en versterking krijgen en een plek binnen de organisatie.”

De leden van Diversity Zuyd.