Nieuws
Nieuws

Studenten steunen met diner en muziek smaakt naar meer

Talentvolle studenten financieel steunen om hun studie af te kunnen maken. Daar draait het deze avond allemaal om. Teaching Hotel Château Bethlehem van de Hotel Management School Maastricht (HMSM) is het decor van een speciale benefietavond: ‘Dine & Music for Talent’.

Het is donderdagavond 11 mei 2023. Op de gastenlijst staat het maximale aantal van zestig namen. Van het geld dat zij hebben betaald, gaat 70 procent naar twee speciale stichtingen van het conservatorium en de hotelschool. Deze stichtingen (foundations) geven financiële steun aan (internationale) studenten die dat nodig hebben. Voor deze avond staat de teller op bijna vierduizend euro.

Terwijl eerstejaars studenten van de hotelschool iedereen een drankje geven, zetten hun klasgenoten in de keuken de laatste puntjes op de i voor het voorgerecht. Uit de openslaande deuren van de Franse zaal klinken de stem van Agnieszka Bukowska (22) en de gitaar Ģirts Celmiņš (31). Agnieszka is tweedejaars en Ģirts derdejaars aan Conservatorium Maastricht. Na deze laatste soundcheck zullen ze straks tussen de maaltijden van het viergangendiner door hun jazznummers ten gehore brengen.

Geen woning

Intussen genieten de gasten op het hotelterras van de avondzon. Twee van hen zijn bestuursleden van de Conservatorium Maastricht Foundation (CMF). Ze vertellen over een student die ze onlangs hebben geholpen. Ze is 19, studeert fluit en sliep tot voor kort op een bankje op het station. “Ze kon geen kamer betalen”, vertelt voorzitter Antoine Huenges Wajer van de CMF. Het raakt hem nog als hij over haar vertelt. Hetzelfde overkwam de Russische violist Grigory Tadtaev. Hij is inmiddels afgestudeerd dankzij de CMF. Maar tijdens zijn studie moest hij regelmatig bij vrienden slapen omdat hij geen woning had.

Het zijn deze verhalen waarvoor Antoine en CMF-bestuurslid Peter Steijvers graag in actie komen. Dat kan het bieden van financiële hulp zijn. Maar als oud-docent hobo schakelt Peter ook regelmatig zijn netwerk in om bijvoorbeeld een perfecte strijkstok te vinden voor een talentvolle student. Of hij weet raad als een instrument is gestolen. Wat Antoine betreft mag er maandelijks een Dine & Music-avond zijn om geld in te zamelen. “Dan kunnen we nog meer studenten helpen.”

Focus op studie

Dat geldt ook voor Kamaliah Azuan (24). Ze komt uit Maleisië, is nu tweedejaars aan de hotelschool en uitgenodigd voor het benefietdiner. “Toen ik naar Nederland kwam, dacht ik dat ik mijn studie wel kon combineren met een baantje in de horeca. Maar dat is pittig. Ik moet heel veel werken. Mijn oma en vader lenen me wel wat geld en dat moet ik na mijn studie terugbetalen. Maar nu is de Foundation HMSM ook druk bezig om geld voor me in te zamelen. Zo fijn, want dan kan ik me gelukkig veel beter focussen op mijn studie.”

Dan worden de gasten aan tafel verzocht. Alumnus Pascal Gulpen van de hotelschool schuift samen met twee collega’s van SnowWorld Landgraaf aan. Hij is afgestudeerd in 2010 en is nu general manager van het skicentrum. “Geweldig dat ze deze fundraising combineren met het  conservatorium. Dit is zo belangrijk. Het nastreven van je dromen moet altijd mogelijk zijn. Een student mag nooit afhaken vanwege geldproblemen. Dus als er vaker dit soort avonden komen, zal ik er zeker bij zijn”, belooft Pascal.

Zangeres Agnieszka en gitarist Ģirts vinden het een eer dat ze vanavond voor de muziek mogen zorgen. “En daarom aan we straks extra ons best doen.” Even later kondigt Binie Hermans van Foundation HMSM de twee aan. Ze slagen erin de zaal zo stil te krijgen dat de gasten helemaal vergeten te eten en te drinken. Een enkeling geniet zelfs met gesloten ogen.

Logische samenwerking

Directeur Bas Vogelsangs van de hotelschool kijkt terug op een geslaagde avond. “Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Eigenlijk is de samenwerking met het conservatorium een hele logische. Mooie muziek hoort nu eenmaal bij lekker eten en drinken”, zegt de directeur. Wat de aantrekkingskracht volgens hem vergroot, is dat “het allemaal door onze studenten wordt verzorgd. Daarom krijgen we ook veel reguliere gasten in ons hotel.” De foundations van het conservatorium en de hotelschool vindt hij enorm belangrijk. “Het is helaas niet alle studenten gegeven om kostbare muziekinstrumenten of praktijkkleding en een messenset te kopen. Dat is zo jammer.”

Een tafel verderop zit managing director Dick Slootweg van horecagroothandel Bidfood Nederland. Hij is voorzitter van de adviesraad International Hospitality Advisory Board van de hotelschool en zegt dat “mensen over de hele wereld de kans moeten krijgen in Maastricht te studeren. Ook de minder bevoorrechte. Daarom ondersteunen wij dit initiatief bij een volgend diner moeten we proberen nog veel meer geld in te zamelen. Dit was in elk geval een fantastische eerste avond met heerlijk eten en prachtige muziek.”

Nieuwe traditie

Nadat de muzikanten, de bediening en de keukenbrigade een daverend applaus ontvangen, krijgt CMF-voorzitter Antoine Huenges Wajer het woord. Ook hij vindt dat met deze eerste Dine & Music een mooie traditie is geboren en hoopt op nog veel meer benefietavonden. Zijn wens gaat in vervulling, want de eerstvolgende staat al voor november in de agenda.