Nieuws
Nieuws

Patricia van Neer, directeur Finance & Control Zuyd Hogeschool: ‘Academies en diensten financieel ontzorgen’

Patricia van Neer-Meens werkte ruim twaalf jaar in verschillende functies voor de dienst Finance and Control bij Zuyd Hogeschool voordat ze vorig jaar juli de directeursstoel overnam. Ze wist waar ze aan begon, maar ziet nu de uitdagingen in volle vaart op zich af komen. ‘De verwachte krimp van het aantal studenten, de vergrijzing en de duurzame inzetbaarheid van onze mensen zullen veel van de organisatie vergen. Aan mijn team de opdracht om te zorgen voor de optimale ondersteuning aan de academies en diensten.’

De mooie carrièrestap naar de directeursfunctie verliep niet zoals gepland. De nacht vooraf aan het sollicitatiegesprek werden Patricia en haar gezin ‘s nachts onaangenaam verrast door een uitslaande brand in de garage. ‘Onze hond stond naast mijn bed. Mijn man ging kijken en zag dat de garage in lichterlaaie stond. We zijn het huis uit gevlucht, de brandweer heeft erger kunnen voorkomen. Maar schrikken was het wel.’

Hectische eerste maanden

Het gesprek met het College van Bestuur werd even uitgesteld, maar niet veel later werd Patricia officieel benoemd tot directeur van de dienst Finance and Control. ‘De eerste maanden waren hectisch, dat mag je gerust zeggen. Privé omdat we vier maanden niet in ons huis konden wonen met alle complicaties en regelwerk van dien. Zakelijk omdat er toch wat op je afkomt als directeur. Opeens liggen er andere dossiers op je bureau, zoals strategische huisvesting. Overleggen met het College van Bestuur, met andere directeuren en externe partijen. Toch wel anders dan mijn functie als teamleider Control. Begrijp me niet verkeerd: dit was wat ik wilde, deze carrièrestap kwam voor mij op het juiste moment. Ik wilde ook breder kijken, méér bijdragen aan een toekomstbestendig Zuyd.’

De diepte in

Flexibiliteit en aanpassen was dus de opdracht, iets waarmee de geboren Geleense (1972) weinig moeite heeft. Na het afronden van de mavo in haar geboorteplaats, de meao in Sittard en de opleiding Accountancy aan de heao in Sittard, werkte Patricia eerst vijf jaar bij de Interne Accountantsdienst van DSM. Daar combineerde ze haar (internationale) baan met de opleiding tot registeraccount bij Nyenrode. Vervolgens stapte ze over naar Deloitte waar ze als accountant bedrijven begeleidde om daarna voor het financieel detacheringsbedrijf Fagro interimklussen te vervullen bij verschillende klanten. ‘Mooi en afwisselend werk met telkens weer een nieuwe organisatie om me in te verdiepen. Maar écht de diepte in voor één club, dat zat er niet in. Dat en het feit dat ik het reizen een beetje moe was, waren redenen om te solliciteren naar een functie als controller bij Zuyd Hogeschool. Dichtbij huis en ook nog eens bij de instelling waar ik mijn diploma had gehaald.’

 

'Dit was wat ik wilde, deze carrièrestap kwam voor mij op het juiste moment. Ik wilde ook breder kijken, méér bijdragen aan een toekomstbestendig Zuyd.’

Patricia van Neer
directeur Finance & Control

Academies en diensten ondersteunen

Ze viel na haar aanstelling met de neus in de boter. ‘Omdat ik meteen mocht meepraten over de opzet van de dienst Finance and Control zoals die nu nog bestaat. Weliswaar gegroeid en met meer taken, maar in de kern opgezet om de academies en diensten zo veel mogelijk te ondersteunen met hun financiële vraagstukken. In deze periode groeide ook nog meer de samenwerking met het bedrijfsleven en overheden in de regio. Ook over de Duitse en Belgische grenzen heen. Zuyd is een Euregionaal georiënteerde instelling, gericht op samenwerking. Ik heb de veranderingen de laatste twaalf jaar van dichtbij meegemaakt, eerst als controller daarna als teamleider.’

Zinvol en belangrijk

De stap naar het directeurschap lijkt logisch. Patricia lacht. ‘Misschien op het eerste oog’, zegt ze. ‘Finance wordt echter nog altijd gedomineerd door mannen. Dat was zo toen ik aan de heao studeerde en dat zie je nog wel bij de invulling van banen. Gelukkig speelt dat niet bij Zuyd. Ik krijg het vertrouwen, zowel van het College als van mijn collega’s. Vroeger werd voor directeursfuncties vaak gekozen voor externe kandidaten, tegenwoordig krijgen ervaren en ambitieuze Zuyd-medewerkers de kans. Ik heb destijds bewust voor het onderwijs gekozen en daarvan nog geen dag spijt gehad. Wij bereiden jonge mensen voor op de maatschappij, we geven hen een basis. Ik vind dat zinvol en belangrijk. Nu kan ik mijn kennis, ervaring en bredere visie vertalen naar beleid.’

‘Ik heb bewust voor het onderwijs gekozen. Jonge mensen opleiden voor de maatschappij vind ik zinvol en belangrijk.’

Patricia van Neer
directeur Finance & Control

Flexibilisering en financiering

Inhoudelijk zal de in Neerbeek wonende moeder van twee zonen zich niet bemoeien met de academies. ‘Wij moeten hen ontzorgen zodat ze zo weinig mogelijk tijd hoeven te investeren in financiële zaken. Ik denk wel dat we de academies en diensten wat meer met elkaar kunnen verbinden. Verschillende vraagstukken op de diverse locaties zijn immers vaak in de kern hetzelfde.’

Maar er liggen meer uitdagingen op het bordje van Patricia. ‘Absoluut. De flexibilisering en de financiering van het hoger onderwijs vragen aandacht. Dichter bij huis speelt de terugloop van het aantal studenten vanwege de vergrijzing. Dit brengt ook financiële uitdagingen met zich mee.

Strategische huisvesting

Nog een dossier is Het Strategisch Vastgoed- en Huisvestingsplan. ‘Kan de huisvesting efficiënter, duurzamer? We zitten nu midden in het dossier over een mogelijke verhuizing van Nieuw Eyckholt naar het centrum. Wat zijn de financiële consequenties? En wat dacht je van de uitstroom van heel ervaren medewerkers die met pensioen gaan? Medewerkers die over veel kennis beschikken. Ik zie dat ook bij mijn eigen dienst. Hiervoor opvolgers vinden is een uitdaging. In de tussentijd is duurzame inzetbaarheid van alle mensen een prioriteit. Allemaal vraagstukken waarmee we dagelijks bezig zijn en waarvoor we een financiële koers op lange termijn uitzetten.’

In balans

De agenda van Patricia van Neer-Meens is goed gevuld, zoveel is duidelijk. Is er nog tijd voor een privéleven? ‘Natuurlijk’, rondt ze het interview af. ‘Ik help mijn man die zelfstandig ondernemer is met de boekhouding. We zijn er voor onze zonen, ik sport graag, wandel veel met onze hond Mellow en spreek regelmatig af met vrienden en vriendinnen om te eten en te borrelen. De balans is er. Sterker: ik heb nog tijd voor een cursus aankomend toezichthouder gehad. Ook leuk!’
 

Portrettenreeks ‘Maak kennis met…

Sinds begin 2022 is een aantal nieuwe directeuren en een nieuw lid van het College van Bestuur bij Zuyd Hogeschool gestart. Enkele van hen waren al werkzaam binnen Zuyd, een aantal zette de stap naar Zuyd vanuit een andere organisatie. In een reeks portretten maken we nader kennis met hen. En vragen we hoe het met ze gaat, hoe de eerste periode bevallen is, waar ze druk mee zijn geweest en wat hun toekomstplannen zijn.