Nieuws
Nieuws

Film van oud-studenten Toneelacademie nu in bioscoop

In Nederlandse speelfilm ‘Fijn Weekend’ spelen zes acteurs. Vijf van hen hebben gestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. De film is vanaf 19 januari te zien in de bioscoop.

‘Fijn Weekend’ gaat over hechte vrienden die elkaar ontmoeten op een boerderij in de Franse Bourgogne om een overleden vriend te herdenken. Zijn as gaan ze uitstrooien over de weilanden. Als zijn jonge weduwe volkomen onverwacht haar nieuwe liefde bij de groep introduceert, komen de onderlinge verhoudingen op scherp te staan en ontstaat er een tsunami aan emoties.

Liefde en rouw

Liefde, vriendschap en rouw staan centraal in de film. “Een komisch verhaal met een boodschap”, noemen de makers hun film. De zes acteurs zijn ook in het dagelijks leven goede vrienden. Vijf van hen kennen elkaar sinds hun studie aan de Toneelacademie Maastricht. „De hele film is opgenomen op één locatie en heeft daardoor iets weg van een theaterstuk”, zegt acteur Steef de Bot in een interview in de Limburger. Steef schreef samen met de acteurs Kay Greidanus, Lisa Zweerman en Jon Karthaus het script. „Wat ook bijzonder is: er is geen hoofdpersoon. Alle acteurs hebben een gelijkwaardige rol”, vult Lisa aan. Greidanus: „Dood en rouw, da’s best een zwaar thema. Maar we hebben er bewust veel humor ingestopt net zoals dat gebeurt in de films Simon of De Marathon. Dat zorgt voor een zekere lichtheid.”

Dankzij corona

Het plan om met z’n allen een bioscoopfilm te maken, ontstond tijdens een etentje op een dakterras in de coronatijd, vertelt actrice Sarah Chronis. „Heel veel andere producties lagen vanwege de pandemie stil. Onze agenda’s waren akelig leeg. Door dit als vriendengroep op te pakken, konden we snel handelen.”

De film is afgelopen zomer in zes weken opgenomen in het Franse dorpje Isenay. „We zaten met zijn allen in één huis en hadden veel tijd om te repeteren, iets wat in de filmwereld niet vanzelfsprekend is, omdat het vaak te kostbaar is. Een ander groot voordeel is dat we elkaar door en door kennen. We hebben een hechte band, er is chemie tussen ons en er zitten geen ego’s in de groep. Een half woord is vaak al genoeg en we durven ook alles tegen elkaar te zeggen. Dat maakt het een stuk makkelijker dan wanneer je een rol moet spelen met iemand die je niet kent”, vertellen de acteurs.

Harry-Potterschool

Met veel genoegen kijken ze terug op hun studietijd in Maastricht. „Voor mij was het een prachtige tijd. Ik was net 18 en voor het eerst het ouderlijk huis uit. Het waren jaren van feesten en jezelf ontwikkelen. En de toneelacademie, die wel iets weg heeft van een school uit de Harry-Potterfilms, vond ik magisch. Net zoals de stad Maastricht”, zegt Steef (31). „Een goede school met goede docenten”, vult Lisa aan. „Je leert er vooral veel over jezelf. Wie ben je? Wat wil je? En waar sta je? Dat zijn allemaal dingen die je moet weten als je acteur of actrice wilt worden.”

Kay Greidanus: „Maastricht is zonder meer de leukste stad om te studeren. Ik kwam uit Den Haag en was pas 17. Omdat iedereen zo ver van huis was, leefden we in een soort bubbel. We maakten lange dagen en zaten vaak tot 21.30 uur op school. En ook daarbuiten deden we veel dingen samen. Op stap gaan naar café Sjiek, Forum, Tribunal of naar de kroegen op het Vrijthof; wandelen langs de Maas. Aan de opleiding bewaar ik goede herinneringen. Ik ben er volwassen geworden.”

Meer info

Bekijk de trailer van ‘Fijn Weekend’. En lees (als abonnee) het interview met de acteurs in de Limburger of bekijk hun gesprek bij Jinek op 18 januari.