Nieuws
Nieuws

Nieuw CvB-lid André Postema: “Goed onderwijs vraagt om uitstekende samenwerking met regio”

Vandaag is de eerste werkdag van André Postema als lid van het College van Bestuur van Zuyd Hogeschool, waar hij de portefeuille Bedrijfsvoering voor zijn rekening gaat nemen. Tot voor kort was hij nog voorzitter van de Raad van Bestuur van het Martini Ziekenhuis in Groningen. Om André alvast wat beter te leren kennen hebben wij hem een aantal vragen voorgelegd. Bovenal willen wij hem van harte welkom heten en veel succes wensen bij Zuyd. André, fijn dat je er bent!

Een verhuizing van Groningen naar Limburg is niet niks. Hoe is het gegaan?

Dat viel nogal mee. Mijn gezin is de afgelopen jaren in Maastricht blijven wonen. We wisselden de weekenden af tussen Groningen en Maastricht, twee prachtige cultuur- en studentensteden. Maar fijn om nu weer bij elkaar te zijn.

Waar kijk je het meeste naar uit, nu je weer in Limburg aan de slag gaat?

We zijn in 2000 naar Limburg gekomen vanwege het werk van Mirjam (gynaecoloog in het Zuyderland) en hebben ons hier vanaf de eerste dag thuis gevoeld. Wat een rijkdom, met zulke prachtige steden, het Heuvelland en de prettige sfeer.

Wat vind je ervan om bij Zuyd en weer in het onderwijs aan de slag te gaan?

In mijn jaren als bestuurder van de Universiteit Maastricht en het Limburgs Voortgezet Onderwijs heb ik consequent de verbinding met Zuyd gezocht, omdat ik ervan overtuigd ben dat goed onderwijs een uitstekende samenwerking tussen de onderwijssectoren en andere partners in de regio vergt. Ik beschouw het oprecht als een voorrecht om die verbinding nu vanuit Zuyd zelf te mogen maken.

Wat neem je van het Martini Ziekenhuis mee als bagage naar Zuyd?

Het is indrukwekkend om te zien hoe een ziekenhuis volledig is gefocust op het patiëntbelang, daarvoor gaat letterlijk alles aan de kant. Dat kan alleen wanneer iedereen in zijn kracht staat en de professionele ruimte krijgt om te doen wat nodig is. Dat neem ik graag mee naar Zuyd.

Heb je nog leuke tips voor mensen die een weekendje naar Groningen of Limburg willen gaan?

Heb je even? Voor het weekendje Groningen: de Martinitoren, het Forum, de hofjes, Groningen Hanzestad, de cafés aan de Kromme Elleboog, de borgen in de provincie en natuurlijk de Waddeneilanden bezoeken. En voor Limburg: cultuur proeven in Maastricht, Heerlen, Sittard, Roermond en Venlo, de Dutch Mountain Trail door het Heuvelland lopen (inclusief de Seven Summits), een stoomcursus Mestreechs van de Veldeke Krink volgen of je ‘eigen’ Amstel Goldrace fietsen langs alle locaties van Zuyd.

André Postema werd in september benoemd als lid van het College van Bestuur.