Nieuws
Nieuws

Zuyd-docent Sena Hulsbosch wint FMN Student Award voor masterscriptie

Sena Hulsbosch, docent bij de opleiding Facility Management van Zuyd Hogeschool, heeft de FMN Student Award 2022 gewonnen met haar masterscriptie over ‘workplace nudging in een activity-based working office’. De FMN Student Award is een jaarlijkse prijs van de branchevereniging Facility Management Nederland voor de beste scripties. In haar onderzoek toont ze aan dat gedragsbeïnvloeding mensen aanzet de verschillende werkplekken effectiever te gebruiken. “Dat komt het ruimtegebruik en de productiviteit ten goede.”

Masterstudie

Kies jij ook elke ochtend dezelfde werkplek in de flexibele kantoortuin en hou je die plek de rest van de dag vast? Je doet jezelf daarmee tekort, zegt Sena Hulsbosch. Zij heeft voor haar masteropleiding Facility and Real Estate Management van Zuyd en University of Greenwich onderzocht of je met ‘nudging’ – een motivatietechniek waarbij je mensen een vriendelijk ‘duwtje’ (nudge) in de gewenste richting geeft – medewerkers zover krijgt dat ze de verschillende soorten werkplekken (open werkplekken, gesloten werkplekken, ‘alcoves’, ‘phonebooths’, et cetera) in een kantooromgeving beter gaan gebruiken. Met dit onderzoek heeft ze vorige week de FMN Student Award 2022 gewonnen in de categorie Masters. Haar onderzoek gaat allereerst over het ruimtegebruik en de productiviteit in zo’n open werkplek, waarin je naast de gewone bureaus ook de ‘phoneboots’ tegenkomt om te telefoneren en focusplekken voor als je je wilt concentreren. De literatuurstudie van Sena Hulsbosch wijst uit dat mensen meestal op de plek blijven zitten waar ze ’s ochtends hun werkdag beginnen. “We zijn gewoontemensen. De mens gaat moeilijk om met kleine veranderingen. Dat geldt ook voor veranderen van werkplek.”

Besluitvormingsproces

Voor haar masterscriptie heeft Sena Hulsbosch een vooronderzoek gedaan bij twee focusgroepen, naar hoe het besluitvormingsproces van medewerkers eruit ziet als ze hun werkplek kiezen en waarom ze een hele dag op één plek zitten. In een enquête is dat getoetst en is er gekeken naar de acceptatiegraad van nudginginterventies. Niet alleen dat de mens vasthoudt aan gewoontes speelt een rol. “Een andere reden is dat mensen vaak niet weten welke werkplekken beschikbaar zijn in hun kantoor. Bij grote organisaties weten ze bijvoorbeeld niet dat er focuswerkplekken zijn, waar je in stilte kunt werken. Of ze weten niet hoe die plekken gebruikt moeten worden.” Het klinkt allemaal logisch, met namen als focuswerkplek en phoneboot. “Maar als je medewerkers niet verleidt en begeleidt, gaan ze er niet mee aan de slag”, zegt de docent Facility Management.

Kan nudging helpen?

Daarom heeft ze voor het tweede deel van haar scriptie experts op het gebied van nudging geïnterviewd. Nudging komt uit de gedragspsychologie. Het is een methode om mensen aan te zetten uit zichzelf keuzes te maken die passen bij de richting waarin je wilt dat ze bewegen. De experts die ze gesproken heeft, denken dat je hiermee medewerkers zover kunt krijgen dat ze de werkplekken beter gaan benutten. Een voorwaarde is wel dat de organisatie het aantal specifieke werkplekken afstemt op de omvang en aard van de organisatie. “Check of de ratio tussen werkplekken en medewerkers past bij de organisatie.” Een reserveringsysteem kan eveneens helpen. Medewerkers goed begeleiden is een vereiste.

Sneller klaar met je werk

Waarom zouden organisaties dit doen? Sena Hulsbosch werkt sinds begin dit studiejaar bij de opleiding Facility Management van Zuyd Hogeschool. Hiervoor heeft ze enkele jaren in Brussel gewerkt. Op beide plaatsen zijn er activity-based workplaces, met verschillende soorten werkplekken om verschillende soorten activiteiten en werkvormen te ondersteunen. “En op beide plekken zie je hetzelfde probleem: collega’s kiezen dezelfde werkplek, onafhankelijk van de activiteit die ze gaan uitvoeren.” Sena Hulsbosch vindt dat je vooral jezelf een plezier doet als je voor een op de activiteit afgestemde werkplek kiest. “Dan ben je sneller klaar met je werk. Als je onderbroken wordt in je concentratie hebben de hersenen vijf tot tien minuten nodig om terug te komen in dezelfde concentratie.”

Kijk hier het nominatiefilmpje van Sena Hulsebosch: Sena Hulsbosch ★ FMN Student Awards 2022 MASTER nominatie - YouTube.

Lees hier meer over de FMN Student Awards: FMN Student Awards | FMN