Nieuws
Nieuws

Laurien Kok wint tweede prijs Duurzame Docent-verkiezing 2022

Laurien Kok, docent van de opleiding Facility Management van Zuyd Hogeschool, is tweede geworden bij de landelijke Duurzame Docent 2022 verkiezing, in de categorie hoger onderwijs tijdens de feestelijke prijsuitreiking woensdagavond 23 november in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Laurien Kok is een maand geleden vanuit een interne verkiezing bij Zuyd Hogeschool aangedragen als genomineerde voor de landelijke verkiezing van de Duurzame Docent 2022. Tijdens de prijsuitreiking gisteravond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam heeft Laurien de tweede prijs gewonnen bij de verkiezing van de Duurzame Docent 2022 in de categorie hoger onderwijs. De eerste prijs in de categorie hoger onderwijs ging naar Rosa Groen (De Haagse Hogeschool). De drie winnaars hebben uit handen van Winnie Oussoren, voorzitter Milieudefensie Jong, het Klimaatboek van Greta Thunberg ontvangen.

Jury: een voorbeeldpersoon die hard aan duurzaamheid trekt

De criteria die de jury heeft gehanteerd bij de beoordeling van de genomineerden zijn: de impact die iemand maakt op het gebied van duurzaamheid, inspirerend leiderschap, de kop boven het maaiveld uitsteken, duurzaamheid buiten het klaslokaal trekken met verankering in het strategisch beleid, en in hoeverre de genomineerde collega’s en studenten en andere stakeholders erbij betrekt.

De jury vindt Laurien een voorbeeldpersoon die er hard aan trekt en mensen meeneemt op het gebied van duurzaamheid. Ze is in ‘the lead’ en maakt een duidelijk statement in haar werk. Het opzetten van het Green Office, de Hackatons en het mandaat van het College van Bestuur laten zien dat ze de school mee krijgt en anderen inspireert. Tevens pakt ze kansen om uit te breiden binnen de organisatie, en met de regio.

De landelijke nominatie is een kers op de SDG-taart. Het was zo mooi om eerst samen met gemotiveerde collega’s en studenten tijdens een inspiratiedag aan de slag te zijn om duurzaamheid te verankeren in onze curricula en dan nu deze nominatie erbovenop. Ik hoop dat het winnen van de tweede prijs bij de landelijke Duurzame Docent 2022 verkiezing helpt om nog meer aandacht te krijgen voor duurzaamheid bij Zuyd.”

De jury van de verkiezing Duurzame Docent 2022 bestaat uit juryvoorzitter Pieter Lossie, Nick van Breda en Louise Ruys (juryleden basisonderwijs), Wendy Kakebeeke en Wieneke Maris (juryleden voortgezet onderwijs), Floris ten Duis en Colien Langerwerf (juryleden middelbaar onderwijs), Margareth de Wit en Bas van den Berg (jurylid hoger onderwijs).

Inspirator

Voordat Laurien woensdagavond naar Amsterdam toog om de landelijke verkiezing van de Duurzame Docent 2022 bij te wonen had ze al een drukke werkdag achter de rug die helemaal in het teken stond van duurzaamheid. Samen met het team van het Green Office van programma Duurzaam Zuyd van Zuyd Hogeschool heeft ze een inspiratiebijeenkomst over duurzaamheid in het onderwijs voor collega’s en een afvaardiging van studenten georganiseerd in het MECC Maastricht. Niet vermoedend dat ze ’s avonds in Amsterdam tweede zou worden bij de verkiezing van de Duurzame Docent 2022.

Green Office

Behalve docent bij de opleiding Facility Management van Zuyd Hogeschool is Laurien lid van het Green Office, dat het hart vormt van het programma Duurzaam Zuyd. Medewerkers uit onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering werken er samen aan duurzaamheidsvraagstukken. Ook studenten zijn betrokken bij het Green Office via onderwijsprojecten en in de nabije toekomst op meer structurele wijze. Ook heeft ze samen met collega’s de minor Circulaire Economie vormgegeven.

Verkiezing Duurzame Docent initiatief van coöperatie Leren voor Morgen

De verkiezing van de Duurzame Docent is een jaarlijks terugkerend event dat georganiseerd wordt door de coöperatie Leren voor Morgen. Vanuit deze organisatie wordt jaarlijks de Duurzame Docent van het jaar verkozen voor vier categorieën: basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar, en hoger onderwijs. Veel docenten leveren in het dagelijks leven en werken een bijdrage om kennis en vaardigheden, best practices en eigen ervaringen op het gebied van duurzaamheid te delen en anderen in hun omgeving op die manier te inspireren. De coöperatie Leren voor Morgen zet deze docenten graag in het zonnetje, verzamelt verhalen van alle Duurzame Docenten van Nederland en kiest jaarlijks de winnaars.

Zo werken wij aan een duurzamere wereld

Bij Zuyd Hogeschool gonst het van de ideeën en initiatieven die bijdragen aan een duurzamere wereld. Met het programma Duurzaam Zuyd bieden we hieraan richting en ondersteuning. In dit programma geven wij onze duurzaamheidsambities vorm: we zorgen voor een integrale plaats van duurzaamheid in ons onderwijs, we verduurzamen onze bedrijfsvoering en we investeren in de vitaliteit van onze studenten en medewerkers. We zijn er nog niet, maar we werken hier iedere dag keihard aan. Op die manier zorgen we er als hbo-instelling voor dat onze studenten zich ontwikkelen tot goedopgeleide professionals. Professionals die de kennis en de vaardigheden hebben om vanuit hun vakgebied bij te dragen aan een duurzamere wereld.