Nieuws
Nieuws

Zuyd geeft ergotherapeuten ontwerpen van hulpmiddelen

Elke ergotherapeut kan voortaan online tal van ontwerpen vinden om hulpmiddelen met een 3D-printer maken. Zuyd stelt deze ontwerpen beschikbaar ter ere van de dag van de ergotherapie op 27 oktober. Het gaat om hulpmiddelen voor mensen met bijvoorbeeld krachtverlies in hun handen. Deze ontwerpen staan op de website van het Zuyd Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT): hulpmiddelentips.nl.

Een speciale blikopener betekent een wereld van verschil als je het lipje niet meer met blote handen los krijgt. Hetzelfde geldt voor een stevige houder waarmee je je sleutel in het slot steekt en bestek of je tandenborstel vasthoudt.

Van oudsher zijn ergotherapeuten experts in de advisering en aanpassing van dit soort hulpmiddelen voor patiënten. Daarom onderzocht het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg van Zuyd hoe ergotherapeuten met een 3D-printer voortaan zelf hulpmiddelen op maat kunnen maken. Het lectoraat verzamelde 3D-ontwerpen en wil dat elke ergotherapeut er gebruik van kan maken via de website van EIZT. Samen met hun cliënten kunnen ze hier zoeken naar de ideale oplossing en die daarna zelf uitprinten.

Het onderzoek van het lectoraat, Ergotherapie en DiY-technologie, is onlangs genomineerd voor de RAAK-award 2022. De uitreiking van deze landelijke prijs voor onderzoek op hogescholen is op 17 november. Stemmen kan via de site van de RAAK-award.