Nieuws
Nieuws

Lekkere chocolade en veel antwoorden tijdens Open Dag

Een van de hoogtijdagen voor Zuyd zit er weer op. Ruim 2000 scholieren en andere studiekiezers bezochten 8 oktober de open dag. Grote vraag is natuurlijk wat het aanstormend talent ervan vond. Zijn al hun vragen beantwoord? En wat was hun eerste indruk van Zuyd? Onze verslaggeefster maakte tijdens de open dag een rondgang langs alle locaties om de stemming te peilen.

Maastricht

Sam Lambrichs

Sam Lambrichs (18) uit Geulle loopt naar haar scooter op de hoek van de Brusselseweg in Maastricht. Ze was net bij International Business (IB): “Heel leuk. De opleiding spreekt me erg aan. Ook vanwege de stage in het buitenland. Ik wil graag in Parijs stagelopen en ik wil daar ook gaan wonen na mijn studie. Sam studeert nu Marketing en Communicatie op het Vista College in Maastricht. Leren dealen met problemen spreekt haar aan net als het lesrooster. Nu heb ik elke dag van 9 tot 3 les. Maar bij IB kun je je tijd veel meer zelf indelen omdat je aan projecten werkt. Voordat ik definitief beslis, ga ik eerst nog naar een meeloopdag.”

Bo Vaesen

Bo Vaesen (18) uit Roermond komt met haar ouders de trappen af van de Brusselseweg in Maastricht. “We waren hier voor IB. Ik studeer nu Fysiotherapie in Heerlen. Dus dat is iets heel anders. Maar Fysiotherapie is het gewoon niet voor mij. Je moet veel zelf doen en daarvoor ben ik te weinig gemotiveerd. IB lijkt me leuk omdat je veel projecten krijgt en ook meteen in de praktijk mag werken. Maar mijn probleem is dat ik eigenlijk alles wel leuk vind. IB is interessant en de uitleg was goed. Ik heb met twee tweedejaars gesproken. Of het IB wordt, weet ik nog niet zeker, maar als rapportcijfer geef ik Zuyd een 9.”

Floor van Duursen

Floor van Duursen (17) woont vlakbij Eindhoven en is net klaar met de havo. Samen met haar ouders staat ze voor de tijdelijke frietkraam op het Herdenkingsplein. “Ik ben naar de open dag van  Architectuur en Interieur geweest. Dit is echt wat ik wil gaan doen.” Met een stralende lach neemt ze de puntzak friet aan. Pal naast de blauwe loper richting Maastricht Institute of Arts waar ze komend studiejaar als eerstejaars overheen hoopt te lopen. “Ja, die frieten zijn om te vieren dat ik nu helemaal zeker weet dat ik dit wil. Het gebouw is zo mooi. Met dat glas. En die werkplaats! Geweldig. De mensen hier spreken me ook heel erg aan. Vorig jaar ben ik hier al eens bij de meeloopdag geweest. Maar toen moest ik helaas eerder weg. Vooraf had ik nog een beetje twijfels. Ik dacht dat je van 9 tot 5 les zou hebben maar dat valt mee. Je werkt gewoon aan je project en het is logisch dat je dat hier in de werkplaats moet doen. Al die materialen heb je thuis niet. Als rapportcijfer geef ik een 9. Alle uitleg was heel duidelijk. Ook in vergelijking met andere open dagen waar ik ben geweest.”

Luna Karger

Luna Karger (17) uit Heerlen zit nu in het laatste jaar van de havo aan het Sintermeertencollege. “Ik hoop dat ik hier Architectuur en Interieurdesign kan studeren. Ik voelde me al meteen thuis vanwege de gezellige sfeer. Binnen heb ik vooral vragen over mijn portfolio gesteld. Ik dacht dat het nog veel uitgebreider moest zijn. En de kansen op werk zijn gelukkig goed omdat je veel verschillende kanten op kunt. Ik kom ook nog naar de meeloopdag. Hopelijk ben ik straks een van de veertig die hier mag studeren. Zo niet, dan moet ik natuurlijk een plan B hebben. Maar dat heb ik nog niet. Zuyd krijgt een 8,5 tot 9 van mij.”

Carlijn van Hout

Carlijn van Hout (34) uit Oirschot werkt nu als logopediste. “Maar ik wil me omscholen tot verloskundige. Dat wil ik al sinds ik zwanger was van de eerste. Ik vond het megainteressant. Inmiddels heb ik twee kinderen van 5 en 3 jaar en het is tijd voor de switch. Ik wist voor vandaag al voor 99 procent zeker dat ik dit wil. Ik had alleen nog wat vragen over het rooster en de mogelijkheid om in mijn eigen buurt stage te lopen. Allemaal geen enkel probleem. En qua afstand is het ook prima te doen omdat ik gemiddeld maar 15 uur les heb in Maastricht. De rest is zelfstudie. Zodra ik met de opleiding begin, stop ik wel met mijn werk als logopediste. Na de opleiding wil ik graag in een praktijk voor verloskunde gaan werken. Nadeel is dat sommige ruimtes te klein waren voor zoveel mensen. Daardoor kon mijn moeder bij een presentatie niet aanwezig zijn. Verder vond ik het heel fijn dat ik uitgebreid met een derdejaarsstudent heb kunnen praten en met iemand van de opleiding. Zuyd krijgt een 9.”

Frederique Verouden

Frederique Verouden (16) uit Heerlen heeft net bij een pop mogen voelen hoe de baby in de moederbuik ligt. Stralend loopt de leerling van 5 havo op het Bernardinuscollege in Heerlen het oefenlokaal uit. “Zo interessant! Ik wil straks nog naar een presentatie gaan en ik heb nog vragen over de toelatingseisen. Maar dit is het voor mij. Mijn tante heeft ook twee kinderen en ik heb al eens geholpen met de verzorging. Ook heb ik al stagegelopen bij het Zuyderland ziekenhuis met te vroeg geboren kinderen. Heel bijzonder. Verder vind ik het leuk dat je hier op de Universiteitssingel dicht bij de universiteit zit vanwege het studentenleven. Tot nu toe geef ik Zuyd een 8,5.” Waarom geen 9, vraagt haar vader. “Omdat ik nog een paar vragen heb die ik straks ga stellen.”

Heerlen

Egzon Dushku

Egzon Dushku (22) uit Brunssum heeft net de open dag van Built Environment in Heerlen bezocht en vertelt naast de slagboom: “Het was heel interessant. Een brede opleiding met veel doorstroommogelijkheden in drie richtingen. De presentatie gaf snel een goed beeld. Verder heb ik nog wat vragen gesteld. Ik ben er alleen nog niet helemaal uit omdat ik misschien makelaar wil worden. Daarom ga ik nog naar een meeloopdag. Hiervoor heb ik een jaar de hbo-opleiding Commercieel Management gevolgd. Maar dat was tijdens corona en toen ben ik gestopt.”

Mauro

Mauro (17) uit Nuth zit nu in 5 havo en hij is voor twee opleidingen naar Zuyd in Heerlen gekomen: Applied Sciences en Engineering. “Ze interesseren me alle twee. Ik heb vooral op de inhoud gelet. Welke het wordt, weet ik nog niet. Eerst ga ik nog kijken naar Technische Natuurkunde in Eindhoven. Als ik een minpunt moet noemen, dan is dat dat ik graag nog dieper overal op in zou willen gaan.” Zijn moeder knikt. “Mauro wil altijd de diepte in. Maar dat kan natuurlijk niet tijdens zo’n presentatie. Na de presentatie kon hij zijn vragen wel aan studenten en docenten stellen.” Op de vraag wat de pluspunten waren, lacht Mauro: “De Toblerone chocolade was lekker. Ik geeft Zuyd een 7.”

Sander en Remco

De broers Sander Arets (15) uit Landgraaf en Remco Kemmerling (21) uit Heerlen zijn samen met hun vader en Remco’s vriendin naar Nieuw Eyckholt in Heerlen gekomen. Remco studeert nu Verpleegkunde aan Vista College terwijl Sander op 4 havo zit. Sander (links op de foto): “Ik wil graag Fysiotherapie studeren. Lijkt me heel leuk.” Remco is alleen gekomen om zich een beetje te oriënteren. “Ik was bij Biometrie en Ergotherapie. Wat het straks wordt, weet ik nog niet. Maar ik wil sowieso doorstuderen.” Sander geeft Zuyd een 7,5 en Remco geeft een 8.

Sittard

Stijn Pustjens

Stijn Pustjens (17) uit Dilsen-Stokkem (België) is met zijn ouders bij Zuyd in Sittard geweest voor Business Studies. Vlak voordat hij de parkeergarage inloopt, zegt hij: “Het was heel overzichtelijk. Fijne uitleg. We hebben de boeken bekeken en een hapje gegeten. De kantine is goedgekeurd”, grapt Stijn. Toch weet hij nog niet zeker of hij naar Ligne in Sittard gaat. “Het probleemoplossend werken van Zuyd spreekt me heel erg aan en het is ook fijn dat niet alles in het Engels is. Maar ik denk toch dat International Business aan de universiteit in Maastricht mijn eerste keuze is. Ik heb vwo gedaan. Dus het is wel zonde als ik dat niet zou doen. Maar als ik niet door de loting kom, is Zuyd zeker een goed plan B.”

Tim Engelen

Tim Engelen (16) uit Beek wil graag de advocatuur in. “Daarom ben ik naar HBO-Rechten gegaan. Ik zit nu in 4 havo en ik had vanmorgen wel wat vragen over de overgangsnorm. We hebben gesproken met een docent en ik weet nu veel beter wat de opleiding inhoudt. Dat je veel stage gaat lopen, vind ik fijn want dan kun je de theorie ook meteen in de praktijk toepassen.”