Nieuws
Nieuws

Luc Verburgh: ‘Rol van Zuyd in regio groeit’

Zuyd raakt steeds steviger verankerd in de regio. Dat vertelt bestuursvoorzitter Luc Verburgh in een interview aan De Limburger. Aanleiding voor het artikel is de herbenoeming van Verburg voor de komende vijf jaar.

“Onderzoek en onderwijs sluiten nu beter op elkaar aan”, zegt hij. Als voorbeelden noemt Verburgh de juridische hulpverlening aan bedrijven in het Legal Lab en de samenwerking met woningcorporaties en gemeenten om wijken vooruit te helpen. Voor onderwijsminster Robbert Dijkgraaf was deze ontwikkeling onlangs aanleiding om Zuyd ‘university of impact’ te noemen.

Randstad of Limburg?

Die belangrijkere rol moet studenten laten zien dat ze na hun opleiding in de (Eu)regio betekenisvol werk kunnen doen. Dan zullen ze net als Verburgh niet meer weg willen, verwacht hij. Zelf wil Verburgh in elk geval niet terug naar de Randstad. “Daar leeft iedereen op een kluitje en gejaagd. Ik vind kwaliteit van leven belangrijk en wil niet meer weg uit Limburg.”

Verhuizingen en bedreigde opleidingen

In het interview passeren meer onderwerpen de revue. Zo vertelt Verburgh dat hij ziet dat studenten bij Zuyd een lage motivatie hebben sinds corona. Een trend die landelijk te zien is. De Limburger meldt verder dat Den Haag 90 miljoen euro beschikbaar stelt om nationaal bedreigde opleidingen in stand te houden. Dit mede naar aanleiding van een lobby van Verburgh. Hierdoor kunnen kleine opleidingen als accountancy toch blijven bestaan. Verburgh: ”Dit is belangrijk omdat er in Midden en Zuid-Limburg een tekort van 340 accountants is.” Soortgelijke kleine opleidingen waar veel behoefte aan is, zijn: Applied Science, Logopedie, Financieel Management en Techniek. Ook de verhuizing van de Toneelacademie, het Conservatorium en de locatie Nieuw Eijckholt komen kort aan bod.

Lees hier het hele interview (gratis voor abonnees van De Limburger).