Nieuws
Nieuws

Robots rukken steeds meer op in zorgverlening

In 2020 kijkt niemand er meer vreemd van op. Robots die mensen aankleden. Ouderen of mensen met een beperking krijgen hierbij nu nog hulp van de thuiszorg of mantelzorgers. Maar in de toekomst zal de technologie steeds meer een handje gaan helpen, weet lector Ramon Daniëls lector Ondersteunende Technologie in de Zorg bij Zuyd.

Dat die ontwikkelingen razendsnel gaan, bleek laatst tijdens de Technology eXperience Day van Zuyd. Daniëls en onderzoeker Karin Slegers vertellen dat er bijvoorbeeld steunkousen zullen komen die je makkelijk zelf aan kunt trekken. Pas zodra je ze aan hebt, krimpt het speciale materiaal om je been zodat ze hetzelfde effect hebben als elastische kousen. Ook is er een speciale robotarm die je helpt om te eten en bestek voor mensen met Parkinson dat in tegengestelde richting trilt zodat de lepel of vork uiteindelijk stabiel je mond bereikt.

Lees ook het interview met Daniëls en Slegers in de Limburger.

https://www.youtube.com/embed/N69mvJ7oeFg