Nieuws
Nieuws

Podcast 2: Bouwen met gevoel voor je buren en moeder aarde

Studenten van Zuyd dragen buiten de collegezaal een steentje bij aan onderzoeken van bedrijven en instellingen. Om die onderzoeken in beeld te krijgen, is een podcastserie gemaakt over tien lectoraten. Vandaag zoomen we in op: Smart Urban Redesign.

Welkom in de wereld van architectuur en zonnepanelen. Maar ook in de wereld van sport, gezond leven en het accepteren van je buren. Lector Nurhan Abujidi van Smart Urban Redesign vertelt aan haar collega Martijn Zoet (lector Future-proof Financial) over de realisatie van Waardevolle Wijken voor de toekomst. In die wijken komt zo’n beetje al het onderzoek samen van Zuyd. Omdat het in elk onderzoek uiteindelijk draait om op een waardevolle manier te leven. Abujidi vindt dat elke innovatie dit doel moet dienen. “Ik zie innovaties alleen maar als middelen om de vitaliteit, levenskwaliteit en sociale contacten te verbeteren.” Een voorbeeld hiervan is het hergebruiken van bouwmaterialen en andere producten (circulariteit) omdat dit beter is voor de planeet.

Missie

Nurhan Abujidi is van huis uit architect en noemt zichzelf een activist. Ze ziet het als haar missie om met studenten te zoeken naar de potentie van een wijk om deze klaar te maken voor de toekomst. Om nieuwe producten zoals slimme ramen, bijzondere infrastructuur en zonnepanelen te testen en toe te passen in de praktijk, lopen in verschillende buurten in Zuid-Limburg experimenten. In deze proeftuinen brainstormen studenten van Ergotherapie, Fysiotherapie, Built Environment en Facility Management samen om de toegankelijkheid van een flat of buurt te vergroten. Abujidi: “Iemand van Built Environment kijkt naar de straten terwijl een student Ergotherapie mijn ogen en die van andere studenten opent door veel verder te kijken. Zij houden rekening met bijvoorbeeld een gehandicapt kind of oudere mensen. De kracht is dus dat we met verschillende opleidingen samen kijken naar verbeteringen.” De bescherming van moeder aarde hoort hier ook bij.

Samenwerken

Onder de vlag van het project Super Local hergebruiken onderzoekers en studenten bouwmaterialen van sloopflats in Kerkrade (Bleijerheide). Het project heeft al vele prijzen gewonnen, krijgt Europese subsidie en is een van de beste voorbeelden van circulair bouwen in Nederland.

Maar ook in Maastricht, Geleen-Zuyd en Heerlen-Noord timmert Zuyd aan wegen en huizen. “De wijk van de toekomst moet divers en flexibel zijn. Zich kunnen aanpassen aan de behoeftes van toekomstige generaties. Energieneutraal en circulair. Maar de wijk van de toekomst moet bovenal een fijne plek zijn”, vindt Abujidi. “Je moet kwaliteit van leven hebben en toegang tot alles wat je nodig hebt. Net als onze grootouders moeten we afval weer gaan zien als een product waar je iets anders mee kunt. En tegelijk moet de vicieuze cirkel van armoede doorbroken worden. “In Heerlen-Noord is veel armoede. Met de lectoraten Sociale Integratie en Employability willen we nu kijken hoe statushouders via bijscholing aan het werk kunnen.” Om Abujidi’s missie te volbrengen is dus veel meer nodig dan alleen kennis van architectuur. Ze pleit voor een open mind. Mensen die openstaan voor diversiteit en ze hoopt op nog meer samenwerking tussen alle lectoraten van Zuyd.

Elk onderzoek van Zuyd sluit aan bij een of meer van de belangrijkste speerpunten in de regio En de onderzoeken van Smart Urban Redesign raken ze vaak alle vier:

  • Circulair Produceren
  • Toekomstbestendig Bedrijfsleven
  • Gezonde Samenleving
  • Waardevolle Wijken

Deze transitiethema’s gaan voor veel verandering zorgen in de regio en daarom wil Zuyd juist op deze gebieden onderzoek doen. Tot het begin van de zomervakantie staat elke week een lectoraat met de bijbehorende podcast centraal. De podcast over Waardevolle Wijken is hier te horen.

Archieffoto met helemaal links Nurhan Abujidi.