Nieuws
Nieuws

Podcast 1: Criminelen en kanker te slim af zijn

Studenten van Zuyd dragen buiten de collegezaal een steentje bij aan onderzoeken van bedrijven en instellingen. Om hun werk goed in beeld te krijgen, is een podcastserie gemaakt over tien onderzoeksgebieden van Zuyd. Vandaag zoomen we in op: Future-proof Financial.

Future-proof Financial

Ratelende computers. Getallenreeksen rollen over het beeldscherm. Deze week ontcijferen we de digitale wereld van algoritmen, data-analyse en Artificiële Intelligentie. Lector Martijn Zoet van Future-proof Financial vertelt aan lectoraatslid en bijzonder lector Eric Mantelaers hoe je als student met een goede data-analyse sneller een tumor bij patiënten detecteert, criminelen te slim af bent en fraudeurs op heterdaad betrapt.

De lectoraatsleden van Future-proof Financial met helemaal links de interviewer in deze podcast Eric Mantelaers en in het midden vooraan lector Martijn Zoet.

Smakelijke data-analyse

Als een echte chef-kok leer je bij het lectoraat van Zoet op basis van een recept (algoritme) een voortreffelijke maaltijd (data-analyse) op bestelling te maken voor je klant (het Zuyderland ziekenhuis, de politie of bijvoorbeeld een accountantskantoor). Om dat gerecht te maken, moet je precies weten hoe je je keukengerei moet gebruiken. Zoet: “Dat keukengerei is de Artificiële Intelligentie.” In de praktijk ziet hij dat de data-analyses van Zuyd de politie daadwerkelijk helpen. Ze kunnen nauwkeurigere voorspellingen maken over de criminaliteit en daarop inspelen. En ook in het ziekenhuis werpt het onderzoek zijn vruchten af.

Bibliotheek

Zoet hoopt over een jaar of vier een bibliotheek boordevol mooie algoritmes te hebben. Afhankelijk van de vraag van een bedrijf of instelling kunnen hij en zijn studenten dan het algoritme uit de kast pakken dat het beste voor de vraag van die ene klant werkt. “Studenten vinden het prachtig om aan onze onderzoeken mee te werken”, merkt Zoet. “Logisch ze werken aan echte opdrachten die ook echt gebruikt gaan worden in de praktijk. Omdat Zuyd naar verhouding een kleine hogeschool is, werken we hier veel samen met andere opleidingen en lectoraten. Zo krijg je een multidisciplinair onderzoek en kun je nog betere oplossingen voor de praktijk bedenken.”

Transitiethema’s

Het gros van de onderzoeken van Future-proof Financial is erop gericht om het bedrijfsleven toekomst bestendig te maken. Dit is een van de vier speerpunten van Zuyd:

  • Circulair Produceren
  • Toekomstbestendig Bedrijfsleven
  • Gezonde Samenleving
  • Waardevolle Wijken.

Deze regionale transitiethema’s gaan voor veel verandering zorgen in de regio. Daarom wil Zuyd juist op deze gebieden onderzoek doen. Tot het begin van de zomervakantie staat elke week één lectoraat of onderzoeksgebied met de bijbehorende podcast centraal. Meer weten over het Toekomstbestendig Bedrijfsleven, beluister dan nu de podcast over Future-proof Financial.