Nieuws
Nieuws

‘Belg neemt liever ontslag dan dat hij feedback geeft’

Belgen. Ze nemen nog liever ontslag dan dat ze een collega feedback geven. Zo’n confrontatie vinden onze zuiderburen maar niets. Over deze en andere cultuurverschillen binnen de Euregio gaat de workshop ‘Euregio, de Randstad om de hoek’ op 25 april.

Ook goed om te weten, is dat je voor je sollicitatie in Duitsland een enorm dossier vol bewijsstukken moet opsturen. Al je diploma’s, referenties en andere bewijzen van wat je allemaal hebt gedaan. Elk document is nodig voordat je aan je eerste werkdag mag beginnen.

Gründlichkeit

En die Duitse gründlichkeit gaat nog verder. “Stel dat je met een Duits bedrijf wil samenwerken, dan mag je eerst tot in het kleinste detail vertellen wat je precies wilt bereiken. Alle risico’s moeten natuurlijk worden uitgesloten”, vertelt adviseur Sandra Valkenburg van de Euregio Taskforce. In België draait het meer om bescheidenheid. Daarom doe je er goed aan je meerdere niet met de voornaam aan te spreken. En als je een zakelijk voorstel wilt doen, kom dan vooral niet meteen ter zake. De andere kant van de tafel wil eerst even de tijd nemen om jou wat beter te leren kennen. Die deal komt later wel.

Carrièrekansen

Al dit soort weetjes over de cultuurverschillen op de werkvloer komen uitgebreid aan de orde tijdens de workshop. Daarnaast krijgen de studenten die meedoen ook praktische informatie van het Grens Info Punt over wat het betekent om over de grens stage te lopen of te werken. Zuyd wil studenten zo motiveren over de grens in België en Duitsland te kijken naar carrièrekansen en hen hier goed op voorbereiden. 

Aanmelden

De workshop op 25 april begint om 15.00 uur in Heerlen en duurt (ruim) twee uur.  Aanmelden kan online of stuur een mail voor meer informatie.