Nieuws

Maja Ročak naast programmaleider Zuyd nu ook lector Fontys

Programmaleider Maja Ročak (40) van Zuyd Hogeschool is benoemd tot lector Sociale Veerkracht bij Sociale Studies aan Fontys Hogeschool. Ročak is benoemd met ingang van 1 januari. Zij blijft verbonden aan het lectoraat Sociale Integratie van Zuyd. Ročak deelt haar lectoraatschap met Mariël van Pelt die tegelijk met haar lector is geworden.

De twee gaan zich samen buigen over de vraag hoe individuen en gemeenschappen overeind kunnen blijven in deze complexe, diverse en veranderende samenleving. Hier is sociale veerkracht voor nodig. Die veerkracht vereist hulp, ondersteuning en gemeenschapsversterking. Ročak en Van Pelt willen praktijkkennis en concrete tools ontwikkelen waarmee sociale professionals hun handelen kunnen versterken en onderbouwen. Organisaties en gemeenten kunnen er hun beleid en dienstverlening mee verstevigen.

Ročak werkt sinds 2009 als onderzoeker bij het lectoraat Sociale Integratie van Zuyd. Hier doet ze onderzoek naar sociale duurzaamheid, (bottom-up) gebiedstransformaties en vertrouwen. Momenteel werkt ze als programmaleider Samen-leven binnen dit lectoraat van Zuyd. Ročak blijft dit werk voor Zuyd doen naast haar nieuwe functie als lector bij Fontys. “Deze combinatie brengt mooie kansen met zich mee”, verwacht Sabrina Keinemans, lector Sociale Integratie bij Zuyd.

Ročak is ook verbonden aan het sociaal-economisch kenniscentrum Neimed. Voor haar carrière studeerde ze Sociaal Werk aan de Universiteit van Zagreb. Ze behaalde masterdiploma’s het Verenigd Koninkrijk (VK) in European Comparative Social Studies en Social Science Research Methods. Haar promotieonderzoek naar stedelijke krimp en sociaal kapitaal deed ze bij de Radboud Universiteit en ze werkte in het VK als sociaal werker in de kinderbescherming en in de ouderenzorg.