Nieuws

RSM en Zuyd Hogeschool werken samen aan de ontwikkeling van de Future-proof Auditor

Accountantsorganisatie RSM en Zuyd Hogeschool hebben officieel hun samenwerking bekrachtigd door het ondertekenen van de contracten voor het bijzonder lectoraat Future-proof Auditor van Zuyd. De stukken zijn ondertekend door Leo van Wersch (lid dagelijks bestuur van RSM), prof. dr. Saskia Brand-Gruwel (lid van College van Bestuur Zuyd Hogeschool) en dr. Eric Mantelaers (bijzonder lector bij Zuyd Hogeschool en hoofd vaktechniek bij RSM).

Het bijzonder lectoraat Future-proof Auditor gaat onderzoeken hoe technologie kan bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van auditwerkzaamheden. Welke technische instrumenten kunnen in de toekomst accountants helpen bij het blijven uitvoeren van een accurate en betrouwbare audit? Waar het lectoraat Future-proof Financial onder leiding van dr. Martijn Zoet, focust op de financial in brede zin, richt het bijzonder lectoraat van Mantelaers zich specifiek op de accountant.

Samenwerking

“Het uitvoeren van een betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige audit is belangrijk voor ondernemers, maar ook voor ons als accountantsorganisatie”, geeft Leo van Wersch aan. “Bedrijven beschikken tegenwoordig over een grote hoeveelheid data. Deze gebruiken zij om bedrijfsprocessen te monitoren en om bij te sturen. Wij kijken tijdens onze audits of deze data juist en betrouwbaar zijn. Daarom hebben wij behoefte aan ‘state of the art’ opgeleide accountants, die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de auditkwaliteit door het efficiënt inzetten van technologie en data. Door deze samenwerking met Zuyd Hogeschool kunnen wij onze praktijkervaring delen en samen het vakgebied van accountants naar een hoger niveau te tillen.”

Onderzoek

Eric Mantelaers, al jarenlang werkzaam bij RSM en Zuyd, gaat het bijzonder lectoraat leiden. “Ik kijk ernaar uit om aan de slag te gaan. Wij zijn bezig met het ontwikkelen van een systeem voor het monitoren en controleren van data (continuous monitoring en continuous auditing). In de tweede fase richten wij ons op het maken van een prototype om continuous assurance af te geven. De eerste resultaten zijn inmiddels beschikbaar”, aldus Mantelaers.

Meer weten over deze samenwerking en het bijzonder lectoraat Future-proof Auditor, neem dan contact op met Eric Mantelaers, eric.mantelaers@zuyd.nl.