Nieuws

Opening Artificial Intelligence-hub Brightlands 

De Artificial Intelligence-hub (AI-hub) Brightlands wordt donderdag feestelijk geopend op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. En dat niet alleen, de campus bestaat nu precies vijf jaar. Dubbel feest dus.

De AI-hub Brightlands is opgericht door twintig Limburgse overheden, bedrijven, kennisinstellingen en brancheorganisaties. Universiteit Maastricht (UM) en Zuyd leveren, als sleutelfiguren binnen de AI-hub, een belangrijke bijdrage. Dankzij onderwijs, onderzoek, kennis en expertise op het gebied van kunstmatige intelligentie kan de AI-hub zich verder ontwikkelen. 

Limburg als hotspot

Het openingsevent op de campus in Heerlen is een ideale gelegenheid voor een duik in de digitale wereld. Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe de AI-hub Limburgse bedrijven, kennisinstellingen en andere organisaties aan elkaar verbindt via artificial intelligence en data science. Op de Brightlands Smart Services Campus wordt al aan verschillende projecten intensief samengewerkt zoals: Brightlands Institute for Smart Society (BISS), Datavisualisatielab, MKB Datalab en het Ethical Legal and Societal Aspects van data science en AI (ELSA) lab. Hierdoor heeft de AI-hub Brightlands een vliegende start kunnen maken. Op de campus is immers een rijk ecosysteem gegroeid van zo’n tachtig organisaties waarmee intensief wordt samengewerkt om van Limburg een digitale hotspot te maken.

Mensgerichte AI

De betrokken (Eu)regionale partners mogen op het event de innovatie agenda van de AI-hub mee vormgeven. Mensgerichte artificial intelligence is hierin een belangrijk thema. Bezoekers kunnen verder volop netwerken met betrokken bedrijven, kennispartners en overheden. Ook zijn er verschillende presentaties en rondleidingen over de campus zodat iedereen kennis kan maken met de activiteiten van de AI-hub.

Hechtere samenwerking 

Als klap op de vuurpijl tekenen Zuyd Hogeschool en UM een samenwerkingsovereenkomst om hun opleidingen beter op elkaar te laten aansluiten. Ook willen ze hun onderwijs en onderzoek op het gebied van gezondheid, ICT, data science, science en chemistry verbeteren en uitbreiden in het belang van de regio.

Meer info 

Om al deze wensen officieel te vast te leggen, tekenen de voorzitters van beide colleges van bestuur donderdag een samenwerkingsovereenkomst. Luc Verburgh (Zuyd) en Martin Paul (UM) zetten hun handtekeningen rond 11.30 uur. Het openingsfeest van de AI-hub Brightlands begint al twee uur eerder en duurt tot 17.00 uur. Kijk voor meer info over de opening van de AI-hub op de website van Brightlands.