Nieuws
Nieuws

Student Giulia gedoodverfde winnares Dictee

Tweedejaarsstudent Giulia van Doren (24) van de Vertaalacademie heeft vandaag Het Dictee 2021 van de Vertaalacademie van Zuyd Hogeschool gewonnen.

Het dictee was een aaneenschakeling van verschillende scenario’s om iemand te vermoorden. Nederlands succesvolste en meest bekroonde thrillerschrijfster Esther Verhoef heeft het dictee speciaal ter ere van het veertigjarig jubileum van de Vertaalacademie en de twintigste verjaardag van Zuyd geschreven.

Winnares had 18 fouten

In totaal hebben zo’n tweehonderd deelnemers zich aangemeld. Giulia mocht het samen met 24 medestudenten op locatie in Maastricht maken. Esther Verhoef was hier ook aanwezig om het mee voor te lezen. De andere deelnemers deden via de livestream mee. “Ik had 18 fouten”, vertelt een trotse Giulia na afloop. Omdat zij de beste in de zaal was, heeft ze een trofee en drie gesigneerde boeken van Esther Verhoef gekregen.

Kopje koffie als voorbereiding

Giulia heeft als keuzetaal Duits en is daarnaast redacteur van nieuwsbrief Het VAC-blad van de Vertaalacademie. “Ik wilde eigenlijk vorig jaar al meedoen met Het Dictee. Ik baalde best wel toen dat niet door kon gaan. Daarom heb ik me dit jaar meteen ingeschreven.” Gezien haar voorbereiding, kan het niet anders dan dat Giulia de gedoodverfde winnares is van dit lugubere dictee. “Een kopje koffie, zodat ik me goed kon concentreren”, zegt ze. “Ik weet niet hoe ik me anders had kunnen voorbereiden, de volledige Dikke Van Dale uit mijn hoofd leren gaat natuurlijk wel heel ver.”

Hoe schrijf je karamelliseren?

Zenuwachtig was ze niet, ze vond het vooral leuk om weer eens de deur uit te kunnen. “Ik had 18 fouten, dat was fors meer dan ik had verwacht. Daarom had ik niet verwacht dat ik zou winnen.”

Tijdens het juryberaad bracht het Íbero Ensemble van het Conservatorium in Maastricht een arrangement ten gehore van de films Interstellar, Sherlock Holmes en James Bond. Daarna bleek dat Giulia op een gedeelde eerste plaats stond met een andere tweedejaars. Tijdens de shoot-out die volgde “gokte ik gelukkig de spelling van karamelliseren goed.”

Het Dictee is hier alsnog te maken.

Meer lezen?

Smaakt de tekst van Esther Verhoef naar meer bloedstollende spanning? Op 6 juli verschijnt haar nieuwste thriller: ‘De Nachtdienst’.