Nieuws

Politie, studenten Vista en Zuyd ICT zetten val op voor cybercriminelen

Cybercriminelen te slim af zijn. Zo’n zestig mbo-studenten van Vista College hebben een waaier aan technieken behandeld om dit te doen. Gedurende vier weken gaven docenten van Zuyd ICT en experts van het Cybercrimeteam van politie hen een kijkje in de digitale keuken van de politie.

Cybercrime groeit

“Steeds meer mensen hebben het wel eens meegemaakt. Whatsappfraude, een betaalverzoek via Marktplaats of een melding van de bank dat je bankpas verloopt als je niet snel via bijgevoegde link een nieuwe aanvraagt. Cybercriminelen verzinnen om de haverklap weer nieuwe listen om nietsvermoedende burgers in de val te lokken”, vertelt senior ICT-docent Roland Zegers van Zuyd.

Elk jaar krijgen ICT-studenten van Vista de gelegenheid om sfeer te proeven bij Zuyd ICT. Ze volgen hoorcolleges, discussiecolleges en werkcolleges. Dit jaar ging het dus om onlinelessen over cybercrime in samenwerking met de politie. “Om mensen via internet op te lichten, moet je als crimineel eigenlijk een heel stappenplan doorlopen”, leggen Zegers en operationeel specialist digitaal Maurice Verheesen van de politie uit.

Stapsgewijs criminelen dwarsbomen

Om cybercrime te voorkomen, moet je eerst in kaart brengen welke stappen een crimineel moet doorlopen om zijn snode plannen uit te voeren. “Iemand moet bijvoorbeeld eerst informatie verzamelen, een website maken, een tijdelijke bankrekening openen, hij moet linkjes aanmaken en hij moet na afloop zijn geld kunnen witwassen. Wij hebben de studenten bij al die stappen gevraagd om te bekijken wat zij nou zouden kunnen verzinnen om die criminelen te storen in de uitvoering van dit ene onderdeel van hun plan”, legt Verheesen uit. Het waarschuwen van burgers is zeer voornaam in het voorkomen van internetoplichting. Zegers: “Maar ook het opheffen van bankrekeningen van zogeheten moneymules. Dat zijn mensen die hun rekeningnummer beschikbaar stellen voor criminele activiteiten.”

Hoofdcommissaris beloont beste oplossing

De Vista-studenten hebben in groepjes van vijf hun creativiteit losgelaten op al die criminele stappen en verschillende oplossingen bedacht. Het groepje met de origineelste en beste oplossing werd maandag 26 april in het zonnetje gezet door hoofdcommissaris van de Regionale Politie Eenheid Limburg Ingrid Schäfer-Poels (zie foto). De studenten krijgen een voucher voor een meeloopdag bij het iLab en Cybercrimeteam van de politie. Daarnaast mogen de studenten deelnemen aan het eerstvolgende Tweakersevent. In verband met de huidige coronaregels is nog niet duidelijk wanneer dit evenement zal plaatsvinden.