Nieuws

Van Engelshoven: 'bezorgd om mentaal welzijn studenten'

"Hogescholen en universiteiten kunnen eind april, begin mei weer één dag per week open. Het moet gek lopen, als dit niet lukt", zei demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) tijdens haar bezoek aan Zuyd Hogeschool op 31 maart.

'Weer ouwehoeren over de stof'

De docentenkamer aan de Brusselseweg in Maastricht was omgebouwd tot tijdelijke talkshow-studio voor de livestream 'Lucht je hart'. Tijdens de discussie stelden studenten van Zuyd en Universiteit Maastricht coronavragen waar de bestuurders, studentenvertegenwoordigers en Van Engelshoven over in debat gingen. Aan bod kwamen beschikbare stages, studentenwelzijn en de vurige wens om weer onderwijs op locatie te krijgen.

In zo'n beetje elke vraag klonk die wens door. Van Engelshoven: "Het gaat niet goed met de besmettingscijfers en tegelijk maak ik me ook zorgen over het welzijn van studenten. Dat is ook gezondheid. Die twee moet je goed afwegen tegen elkaar. De rek is eruit, dat gevoel herken ik. Daarom willen we eind april voor één dag in week fysiek onderwijs toestaan met zelftesten zodat het veilig kan. Studenten moeten weer met elkaar over de stof kunnen ouwehoeren, daar leer je van en er is veel behoefte aan."

Oproep: 'bedrijven regel stageplekken'

Op de vraag hoe zeker het is dat de scholen over een maand weer één dag per week open kunnen, zei Van Engelshoven: "Honderd procent garantie kan ik niet geven, maar het moet wel heel gek lopen, wil het niet kunnen." 

Vanwege het gebrek aan stageplekken deed Van Engelshoven een oproep aan bedrijven en instellingen om toch stagiaires aan te nemen: "Ik hoop dat werkgevers hebben geleerd van de vorige financiële crisis en inzien dat we anders straks weer met tekorten zitten. In de juridische sector is het bijvoorbeeld ook mogelijk om stagiaires op afstand te begeleiden. Dus zoek naar mogelijkheden we hebben die studenten straks nodig."
 

Discussie terugkijken?

Vanuit Zuyd namen Luc Verburgh (voorzitter College van Bestuur), Benjamin Velge en Sander van Egmond deel aan het panel. Benjamin en Sander zijn student en allebei lid van de Centrale Medezeggenschapsraad. Verder namen deel: Rianne Letschert (rector magnificus van Universiteit Maastricht), Bert Jongen (wethouder in Maastricht met onder meer onderwijs en jeugdzorg in portefeuille), Puck Slaats vicevoorzitter Maastrichtse Studentenraad), Luuk Voogelaar (vicevoorzitter studentenvereniging Tragos) en Lyle Muns (voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond).

De ‘Lucht je hart’-bijeenkomst in Maastricht was de laatste in een serie van vier. Eerdere bijeenkomsten vonden plaats in de studentensteden Groningen, Enschede en Rotterdam. De bijeenkomst in Maastricht is ook terug te kijken.