Nieuws

Siem en Pieter-Raoul: vrienden dankzij Zuyd

Hoe is het nou om bij Zuyd te studeren? In de rubriek, 'In de huid van Zuyd', volgen we studenten van Zuyd Hogeschool. We gaan mee naar school en kruipen zo letterlijk en figuurlijk voor één dag in de huid van Zuyd. Vandaag volgen we Siem Slabbers (23) en Pieter-Raoul van Cruchten (18). Ze zijn eerstejaars studenten Technische Bedrijfskunde in Heerlen.

Siem en Pieter-Raoul hebben elkaar in Heerlen bij Technische Bedrijfskunde van Zuyd Hogeschool leren kennen. Niets bijzonders natuurlijk. Dagelijks ontstaan bij Zuyd vriendschappen tussen studenten. Maar het verhaal van Siem en Pieter-Raoul is toch een tikkeltje opmerkelijk. 

Ze komen namelijk alle twee uit Roermond en dat niet alleen, ze gingen de afgelopen jaren elk weekend op dezelfde plek in Roermond op stap: het Stationsplein. Sterker nog ze hebben dezelfde stamcafés. En toch hadden ze Zuyd nodig om elkaar te leren kennen. Ze moeten er zelf ook om lachen. “Dat is ook vreemd”, zegt Siem als hij naar de kroegen op het Stationsplein kijkt. Het kan haast niet anders dan dat ze elkaar hier regelmatig letterlijk tegen het lijf zijn gelopen of naast elkaar aan de bar hebben gestaan om een pilsje te bestellen. Dan zou je de ander toch vaag van gezicht moeten herkennen. Maar nee. “We hebben elkaar nooit gezien”, lacht Pieter-Raoul.  

Pilsje pakken na corona

Hoe dat kan, zal een raadsel blijven. Maar één ding is zeker. Zodra de cafés straks weer opengaan, wordt de schade dubbel en dwars ingehaald. “Dan gaan we gezellig samen een pilsje drinken”, vertelt Siem. Tot die tijd blijft het bij online chatten en appen of bijkletsen in de trein tussen Roermond en Heerlen als ze praktijkles hebben. Die treinreis verloopt overigens opmerkelijk vlot. Zo staan ze op het Stationsplein in Roermond en een veertig minuten later ontsmetten Siem en Pieter-Raoul hun handen in de centrale hal van Zuyd in Heerlen.


 

‘Dat kleinschalige van Zuyd is zo fijn’

Ze hebben alle twee nog geen seconde spijt van hun keuze voor Technische Bedrijfskunde bij Zuyd. Pieter-Raoul heeft hiervoor de havo gedaan aan het ROER College Schöndeln in Roermond. En Siem weet precies hoe hij een gestrand vliegtuig weer aan de praat krijgt dankzij zijn mbo-opleiding vliegtuigonderhoud bij het VISTA College aan het Aviation Competence Centre  in Beek. Daarna heeft Siem zijn kennis twee jaar in de praktijk gebracht bij het naastgelegen bedrijf Samco voor vliegtuigonderhoud. Toch bleef het kriebelen. Siem wilde meer en ook andere dingen leren. Zodoende is hij bij Zuyd terechtgekomen. “Op de open dag leek dit me al een leuke school en dat is het ook.” Zowel Siem als Pieter-Raoul zijn zeer te spreken over het kleinschalige karakter van Zuyd. “Als je ergens mee zit of je begrijpt iets niet, nemen ze echt alle tijd om je goed te helpen. Leraren leggen de stof net zo lang uit tot we het allemaal begrijpen, dat is super”, vindt Pieter-Raoul. Siem: “Eigenlijk klopt het beeld van de open dag bij Zuyd helemaal. Ik heb me toen goed laten informeren en het viel meteen op dat Zuyd kleinschaliger is dan andere opleidingen. De docenten zijn goed benaderbaar en het is heel persoonlijk. Dat vind ik echt fijn.”

Uitvinder en regisseur tegelijk

Vandaag heeft de klas van Siem en Pieter-Raoul geen online les. In groepjes moet iedereen gaan werken aan de praktijkopdracht. Opvallend genoeg is er geen docent die iedereen moet dirigeren. De studenten doen dit geheel op eigen initiatief. Op de schermen van hun laptops staan allemaal ingewikkelde schema’s die ze met elkaar vergelijken en bespreken. Voor een leek een onoplosbare puzzel, maar deze eerstejaars kunnen er al aardig chocola van maken. Ze zien precies waar het schematische bedrijfsproces nog strakker uitgevoerd zou kunnen worden. “Het vorige blok was heel leuk. We moesten allemaal een bedrijf verzinnen en daar het hele technische proces zelf voor uitwerken”, vertelt Pieter-Raoul. “Eén groepje had bijvoorbeeld een bedrijf ‘opgericht’ dat bamboematerialen maakt en verkoopt. Ze hadden bewust voor bamboe gekozen omdat dit veel sterker is dan staal.”

Een heel ander concept was dat van een volledig geautomatiseerde bezorgdienst. Zodra de klant online een bestelling heeft gedaan, steekt een heel arsenaal aan robots de mechanische handen uit de mouwen. De ene rolt zonder aarzelen in het magazijn naar het bestelde product, de ander verpakt of rijdt zonder chauffeur over straat naar de klant. Er lijkt geen mens aan te pas te komen. Maar dat is dus niet waar. De eerstejaars van Zuyd zijn in dit hele proces het grote brein. Uitvinder en regisseur tegelijk. Zij moeten alles in goede banen leiden. Tot het pakje op de deurmat van de klant ligt.

Liefde in het technieklokaal

Liefde voor techniek is Pieter-Raoul met de paplepel ingegeven. Dat komt onder meer doordat hij vóór Zuyd op een Technasium heeft gezeten. Het ROER College Schöndeln is namelijk een middelbare school waar eindexamenleerlingen in teamverband projectmatig werken aan technische opdrachten uit de praktijk. In het technieklokaal ging zijn hart sneller kloppen (zie ook dit filmpje over Pieter-Raoul op het ROER College) ging zijn hart sneller kloppen.

Over zijn toekomst, twijfelt de achttienjarige nog: “We hebben een familierestaurant en misschien wil ik dat wel overnemen. Maar het werk van mijn vader spreekt me ook aan. Hij werkt als leidinggevende bij de Sifgroep in Roermond.” Dit bedrijf levert offshore funderingen voor windturbines en olie- en gasplatformen. “Het hoeft niet per se bij de Sifgroep te zijn hoor. Maar een vergelijkbare baan lijkt me wel interessant.”

Ultime tip: ‘volg je hart’

Decaan Pieter Steenvoorden van het ROER College Schöndeln zegt dat het eigenlijk niet uitmaakt wat Pieter-Raoul en Siem straks gaan doen. “Mijn ultieme tip voor leerlingen is dat je kiest voor een toekomst waar je hart ligt. Ook als dat betekent dat je misschien na één of twee jaar van studie verandert.” Dat Pieter-Raoul bewust voor Zuyd heeft gekozen vanwege het kleinschalige karakter, herkent Steenvoorden ook bij andere leerlingen. “Zuyd is heel overzichtelijk. Dat spreekt veel leerlingen natuurlijk meteen aan.”

Siem blijft de luchtvaart trouw

Ook Siem neemt de nodige technische kennis mee als hij in september 2020 voor het eerst op de trein naar Heerlen stapt. "Als je aan vliegtuigen werkt, moet je je heel strak aan alle procedures houden. Dat vind ik fijn en ik merk dat dit nu bij Zuyd een groot voordeel is.” Siem had er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om in het vliegtuigonderhoud te blijven werken. “Dat is ook super leuk werk. Maar ik wil het niet de rest van mijn leven blijven doen. Deze opleiding bij Zuyd verbreedt mijn kansen. Wat het straks precies gaat worden, weet ik nog niet. Maar ik zou wel graag terug naar de luchtvaart gaan, want dat is heel mooi.” (Kijk hier voor een filmpje van Siems vooropleiding.)

‘Doorstuderen, zeker doen’

Bij het Aviation Competence Centre in Beek kreeg Siem Avionica en Electro van docent Bart Bastian. Bastian vindt dat Siem groot gelijk heeft dat hij nu bij Zuyd studeert. “Als je kunt en wilt doorstuderen moet je dat zeker altijd doen.” Maar hij vindt het ook niet meer dan logisch dat Siem na Zuyd weer terugkeert naar de luchtvaart: “werken in de luchtvaart is heel gaaf en je kunt overal ter wereld werken. Dat is geweldig.”

 

Vleugels uitslaan na Zuyd

Zover is het nog niet. Voordat Siem en Pieter-Raoul hun vleugels definitief uitslaan, worden ze eerst nog drie jaar klaargestoomd tot professionals bij Zuyd. En zodra de coronaregels het toestaan, kunnen ze onder het genot van een pilsje op het Stationsplein in Roermond toch nog eens bespreken hoe het mogelijk is geweest dat ze elkaar pas in Heerlen hebben leren kennen.