Nieuws
Nieuws

Maastricht Institute of Arts van start én op weg naar 200-jarig bestaan

Met ingang van het studiejaar 2020-2021 op 1 september, gaan de verschillende academies op het gebied van beeldende kunsten van Zuyd Hogeschool in Maastricht verder onder de naam Maastricht Institute of Arts. Tegelijkertijd is het Maastricht Institute of Arts hard op weg naar de viering van zijn 200-jarig bestaan. De nieuwe verzamelnaam reflecteert de ambitie van het instituut om het verbindend en vernieuwend kunstonderwijs dat wordt aangeboden, actief uit te dragen en om onderscheidend te zijn.

“Hét onderwijsinstituut van de kunsten in Zuid-Nederland en daarbuiten”

Edwin Jacobs, directeur van het Maastricht Institute of Arts: “Het Maastricht Institute of Arts wil hét onderwijsinstituut van de kunsten in Zuid-Nederland en daarbuiten zijn. Het instituut hecht waarde aan het ontplooien van auteurschap met de nadruk op het maken, het ontwikkelen van concepten en het continue proces van verkennen en reflecteren. Een open en dynamisch curriculum met ruimte voor experiment, waarin rekening wordt gehouden met de veranderende maatschappij en beroepspraktijken, verbindt de opleidingen met herkenbare Bachelor en Master-uitstroomprofielen op disciplines en hybride vormen.”

Openstellen van opleidingen voor beeldende kunsten sinds 1823

De geschiedenis van het instituut gaat bijna 200 jaar terug. Op 3 februari 1823 ging in Maastricht het Refugiehuis van het adellijk Stift Sint Gerlach (Brusselsestraat 77, tevens het geboortehuis van Victor de Stuers 1843-1916) van start. Reeds sinds die dag verplicht de voorloper van het Maastricht Institute of Arts zich verschillende opleidingen in de (beeldende) kunsten open te stellen voor een brede, diverse en gemengde populatie studenten uit binnen- en buitenland. Nog in 1958 volgden plannen voor een nieuw pand, waaronder een vleugel aan de Brusselsestraat en een aansluitend deel in de tuin van het voormalig Refugiehuis.

Verleden, heden en toekomst

Het verleden, heden en de toekomst van Maastricht Institute of Arts wordt weergegeven in onder meer het digitaal platform The Braid. Waar de academies in Nederland vanwege de coronapandemie afgelopen juli ervoor gekozen hebben om in plaats van een fysieke eindexamenexpositie digitaal te exposeren, heeft Maastricht Institute of Arts niet alleen voor de afgelopen afstudeerperiode een digitaal platform opgezet. Het platform wordt ook de komende jaren gevuld én er wordt teruggegaan in de tijd. Zo komen hier de geschiedenis van de academie, wetenswaardigheden per jaar (ook globaal), namen van medewerkers, alumni en hun werk voorbij. Voor nu zijn in The Braid de afstudeerwerken opgenomen van (een deel van) de lichting 2020. Dit gaat terug naar de oprichting van de academie, in aanloop naar het 200-jarig bestaan van Maastricht Academy of Arts in 2023. Het platform The Braid wordt gecreëerd door het gerenommeerde Metahaven.