Nieuws
Nieuws

Promotie Ingrid Pénzes over kracht van beeldende producten binnen ggz

Onlangs promoveerde docent-onderzoeker Ingrid Pénzes aan de Radboud Universiteit Nijmegen op haar proefschrift 'Art form and mental health. Studies on art therapy observation and assessment'.

Beeldende producten

Pénzes – onderzoeker bij het lectoraat KenVAk en docent Vaktherapie – laat in haar onderzoek zien dat beeldende producten (zoals schilderijen en tekeningen) vooral iets zeggen over de gezonde aspecten van de geestelijke gezondheid van volwassenen in de geestelijke gezondheidszorg. Specifiek over veerkracht en psychologische flexibiliteit van de cliënt.

Kracht en mogelijkheden

Al decennia lang zijn hulpverleners gefascineerd door tekeningen en schilderijen (beeldende producten) van cliënten in de geestelijke gezondheidszorg. Lange tijd werd – vooral door psychiaters – gedacht dat de inhoud van beeldende producten aanwijzingen bevatten over de aard en ernst van psychopathologie. Ook de beeldende therapie – een ervaringsgerichte therapievorm die veelvuldig wordt ingezet in de geestelijke gezondheidszorg – gaat uit van een relatie tussen de beeldende kunstvorm en de geestelijke gezondheid. Wetenschappelijk bewijs daarvoor was er tot nu toe niet. Pénzes laat in dit onderzoek zien dat de manier waarop de cliënt het beeldend product heeft vormgegeven wel degelijk iets zegt over de geestelijke gezondheid van de maker. Alleen niet over wat er ‘mis’ is met de cliënt, maar vooral over zijn kracht en mogelijkheden om beter te worden.

Samenwerking onderzoek en onderwijs

Door de nauwe samenwerking tussen het lectoraat KenVaK en het docententeam van de Academie voor Vaktherapie – waar Pénzes als docent deel van uitmaakt – kunnen de resultaten van het onderzoek eenvoudig geïntegreerd worden in het curriculum en de onderwijsuitvoering van de opleiding Vaktherapie. Dit geeft studenten Vaktherapie een goede basis die nodig is voor beeldende therapeutische observatie en diagnostiek.