Nieuws
Nieuws

Inauguratie lector Datavisualisatie Kay Schröder en Dataviscamp

In zijn inaugurele rede liet lector Kay Schröder in een aantal voorbeelden zien wat de voordelen van datavisualisatie zijn. ‘Door de enorme datastroom tegenwoordig, weet je niet meer wat je wel ziet, wat je verkeerd ziet en wat relevant is om te zien. Aan die leemte kan datavisualisatie iets doen. Door gebruik te maken van visualisaties kun je honderden pagina’s aan – geschreven wetenschappelijke – publicaties snel inzichtelijk maken waardoor ook veel meer mensen toegang krijgen tot de informatie.’

Dataviscamp

Schröder ziet het als zijn missie om data inzichtelijk en hanteerbaar te maken. Hij vat de koe gelijk bij de horens met de lancering van een nieuw initiatief: Dataviscamp. Dataviscamp is gericht op datavisualisatie en specifiek het overbruggen van de kloof tussen data en mensen. Onderzoekers, professionals uit het bedrijfsleven en studenten komen samen om vanuit verschillende perspectieven te kijken op wat voor manier datavisualisatie nu al wordt ingezet en hoe dit nog verbeterd kan worden. Door middel van lezingen, workshop en interactieve presentaties wordt gekeken om data vanuit een ander perspectief te zien en te begrijpen. ‘Het was een heel intense dag, met heel veel nieuwe inzichten. Het is zeker de moeite waard om hier een vervolg aan te geven’, kijkt Schröder tevreden terug op zijn eerste Dataviscamp. Als lector nog wel.