Nieuws
Nieuws

Genomineerden voor Henriëtte Hustinxprijs bekend

De genomineerden voor de Henriëtte Hustinxprijs 2019 zijn bekend. Op 5 september 2019 vindt de uitreiking plaats in Maastricht. De Henriëtte Hustinxprijs wordt uitgereikt in drie categorieën: beeldende kunst en vormgeving, muziek en toneel.

Nominaties beeldende kunst

De juryleden voor beeldende kunst, Thomas Eyck, Paul van Ravestein en Paulo Martina zoeken onder eigen verantwoordelijkheid een prijswinnaar uit de volgende genomineerden (met passages uit het juryrapport).

Lotte Gielen creëerde een spectaculaire, consistent uitgevoerde, wereld die in alle media is uitgewerkt in een typografische, illustratieve beeldtaal.

Kim Gromoll laat kunst en natuur samenvloeien tot een zeer krachtige en serene sensatie in haar kwetsbare installaties.

Thomas Groen transformeert een verwaarloosde groenstrook en pompstation op de Schiedamse hoge zeedijk tot een hedendaags park en een restaurant in het oude pompgebouw. Een integraal totaalplan wat tot het kleinste detail is uitgewerkt.

Empar Juanes Sanches heeft in haar werk een ongelofelijke materiaalbeheersing van steen met een poëtische kwaliteit die tijdloos is en van een pure eenvoud.

Nominaties muziek

De genomineerden voor de categorie muziek studeren aan het conservatorium Maastricht. De jury bestaat uit: Sigrid Paans, Joachim Schönecker, Sabine Kühlich, Alexander Boerner, Matthias Nowak, Jesse Passenier, Roderik Povel en Reiner Witzel.

Andrea Janssen is jazzcomponist, arrangeur en drummer. Hij werkt samen met tal van artiesten en ensembles zoals het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Louise van den Heuvel combineert moderne muziektechnologieën en -effecten in haar composities, die hun oorsprong vinden in de moderne elektronische jazzscene.

Ildo Nandja is een veelzijdige jazzbassist uit Mozambique. Hij zet muziek in als middel om belangrijke thema’s zoals gelijkheid en rechtvaardigheid aan het licht te brengen. 

De nominaties voor de categorie toneel worden later bekend gemaakt.

Over de Henriëtte Hustinxprijs

De Henriette Hustinxprijs is onderdeel van de stichting Edmond Hustinx. Doel van deze stichting is kunst en wetenschap in Maastricht te bevorderen. De drie Henriëtte Hustinxprijzen worden jaarlijks uitgereikt aan veelbelovende studenten van de drie kunstfaculteiten van Zuyd Hogeschool die in hun vak excelleren. De prijs bedraagt €5.000. De prijs is vernoemd naar Edmond Hustinx' zus Henriette, docente aan de Academie Beeldende Kunsten van Zuyd en violiste in het Maastrichts Symphonie Orkest.