Nieuws

Volupia al 40 jaar bruisende studentenvereniging in Heerlen

40 jaar geleden opgericht en nog steeds springlevend: de Heerlense studentenvereniging Volupia! In de beginperiode enkel nog bedoeld voor studenten van bepaalde opleidingen, vanaf september 1998 voor studenten van álle opleidingen van Zuyd Hogeschool. Kennismaken met andere studenten, met de stad waarin je studeert, het opbouwen van sociale netwerken, maar ook vriendschappen sluiten voor het leven: dat is waar het bij een studentenvereniging om draait. Zo ook bij Volupia. Verder biedt het lidmaatschap studenten de mogelijkheid om actief te zijn op organisatorisch gebied en uiteraard leren studenten ook het ‘echte studentenleven’ kennen. Regelmatig worden er vanuit de soos in hartje Heerlen leuke en bijzondere activiteiten georganiseerd. Vanaf dit jaar wil Volupia zich ook gaan inzetten voor goede doelen in de regio Parkstad: in juni staat zodoende de goede doelenactie voor de stichting Nienoo op stapel.

Soos in hartje Heerlen

Volupia is opgericht in 1978 en is vernoemd naar de Romeinse godin van het aangename leven. ‘Voor en door leden’ is het credo van de circa 240 leden tellende studentenvereniging Volupia. En dat geldt zowel op serieuze vlakken als voor de typische zaken uit het studentenleven. En dat je als studentenvereniging ook iets voor de samenleving kunt betekenen bewijst Volupia met een goede doelenactie die in juni op stapel staat. Een biertje of een non-alcoholisch drankje, gezellig kletsen, een hapje eten? Dat kan, want iedere dinsdag- en donderdagavond bruist het in sociëteit en ontmoetingsplek ‘De Tijd’, gevestigd boven café De kromme Toeter, in hartje Heerlen.

Goede doelen

“In tegenstelling tot 40 jaar geleden willen we ons als studentenvereniging ook zo nu en dan inzetten voor goede doelen in de regio Parkstad. Dat is nieuw”, laat Myrthe Mordant, commisaris public relations van Volupia, weten. “In juni gaan we ons zodoende inzetten voor de stichting Nienoo. Deze stichting organiseert een aantal keer per jaar een uitstapje of evenement voor kinderen die in relatieve armoede opgroeien. We gaan geld inzamelen door het organiseren van een groot sponsordiner binnen Zuyd Hogeschool.”

Popgroep

Een leuk historisch feitje uit de 40-jarige bestaansgeschiedenis van de Heerlense studentenvereniging Volupia: de naam ‘Volupia’ lijkt opvallend veel op ‘Volumia’, de naam van de bekende Nederlandse popgroep uit de jaren ’90. En dat is geen toeval want in 1992 betreden een aantal leden van Volupia het muzikale vlak en vormen in dat jaar de band Volumia. De naam, afgeleid van Volupia, werd ter plekke bedacht na een optreden op een van de gala’s van Volupia.