Nieuws

Een vitaler Limburg als belangrijke stip op de horizon

Ondanks een overvloed aan bewijs dat er iets moet veranderen aan de leefstijl van de Limburger, lijken chronische ziekten eerder toe, dan af te nemen. De gezondheid en vitaliteit in Nederland neemt toe, maar die van de Limburger blijft achter. Tijd voor actie dus. Het project Vitale (Lim)burgers wil de vitaliteit in onze provincie bevorderen. Hoe? Dat leest u in de vandaag verschenen editie van Zuyd Unlimited, het online magazine van Zuyd Hogeschool. Het thema ‘zorgen’ staat centraal in dit magazine en is voor velerlei uitleg vatbaar. Zo leest u hoe studenten van onze kunstopleiding zorgen voor een nieuwe stadskaraf voor de gemeente Maastricht, hoe ons Conservatorium voor de regio zorgt, en nog veel meer.

Vitaliteit en gezondheid zijn thema’s die eigenlijk altijd wel actueel zijn. Zo zie je ieder jaar na de feestdagen in december dat mensen bij de start van het nieuwe jaar vaak gaan lijnen of sporten, of zich dat in ieder geval voornemen. Ondanks dat blijft de vitaliteit en gezondheid in Limburg achter bij de rest van Nederland. Lees in het artikel ‘Op weg naar een vitaler Limburg’ hoe het project Vitale (Lim)burgers wil helpen zorgen voor een vitaler Limburg.

Vitale Limburgers, ook in de toekomst

Met de bewustwording rondom gezonde voeding, leefstijl en duurzaamheid kun je niet vroeg genoeg beginnen. Het project vitale (Lim)burgers van de lectoraten Voeding, Leefstijl en Bewegen en Gastronomy van Zuyd Hogeschool wil jongeren daarom onder andere al op school kennis laten maken met gezond en onbewerkt voedsel. Samen met Jacques van Cuijk, die zelf een restaurant runt, kookworkshops geeft, bijen houdt en bezig is met de aanleg van een eigen wijngaard en een voedselbos, worden stappen gezet voor het ontwikkelen van een voedings- en kookmodule voor jongeren.

Zorgen om of voor de toekomst?

Vier studenten van de Zuyd-opleidingen Engineering, Bedrijfseconomie en Kunstacademie van vertellen hoe zij de toekomst zien en zorgen voor hun toekomst.

Ook kunstopleidingen zorgen voor de regio

Een representatieve stadskaraf ontwerpen voor de gemeente Maastricht, was de opdracht aan studenten van de Kunstacademie Maastricht. Lees waarom Mariusz uit Warschau en Sjang uit Kerkrade een karaf hebben ontworpen voor Maastricht.

Over zorgen gesproken: hoe zorgt een kunstopleiding als het Conservatorium Maastricht dan voor de regio? “Studenten komen voor de goede docenten en voor het gastvrije en internationale karakter van onze opleidingen. Die internationalisering is ook voor een stad als Maastricht van belang”, zegt Felix Havenith, hoofd afdeling Docent Muziek. Lees wat het Conservatorium nog meer voor de regio betekent.

Bisschop als gastcolumnist

Gastcolumnist in dit nummer: zielzorger Harrie Smeets, bisschop van Roermond, over een geheel ander manier van zorgen, namelijk mantelzorg. Dit, en nog veel meer leest u in de vandaag verschenen editie van Zuyd Unlimited.

Neem een (gratis) abonnement op Zuyd Unlimited

Zuyd Unlimited voortaan ook in uw mailbox? Dan kunt u zich abonneren. U ontvangt het (gratis) online magazine Zuyd Unlimited dan 5x per jaar.