Nieuws

Creatieve Therapie wordt Vaktherapie

Vanaf 1 september 2018 verandert de naam van de opleiding Creatieve Therapie in Vaktherapie. De reden voor dit besluit is dat in het werkveld al meer dan 10 jaar de naam Vaktherapie gebruikt wordt als verzamelnaam om de disciplines beeldende therapie, dramatherapie, muziektherapie, danstherapie, speltherapie en psychomotorische therapie aan te duiden.

Waarom nieuwe naamgeving

Alle hbo-opleidingen Creatieve en Kunstzinnige Therapie in Nederland gaan over op deze nieuwe naamgeving. De beroepsvereniging voor deze disciplines draagt sinds 2006 al de naam: Federatie voor Vaktherapeutische Beroepen (FVB). In het diagnose-behandelcombinatie (DBC) register, waarin de bevoegdheden binnen behandeltrajecten van verschillende (zorg)beroepen zijn vastgelegd, wordt sinds 2006 ook niet meer gesproken van Creatieve Therapie, maar alleen nog van Vaktherapie. De nieuwe titel vaktherapeut is bij de zorgverzekeraars al de gebruikelijke aanduiding.

Geen inhoudelijke wijziging

De naamswijziging leidt niet tot wijzigingen in het programma. De inhoud van de opleiding blijft dus gelijk. Bij studenten die na 1 september 2018 afstuderen staat de opleidingsnaam Vaktherapie op het diploma, bij studenten die nog voor die tijd afstuderen staat de opleidingsnaam Creatieve Therapie op het diploma. Uiteraard wordt ook de afstudeerrichting op het diploma vermeld. Voor de studenten van Zuyd is dat dus: beeldende therapie, dans-bewegingstherapie, dramatherapie of muziektherapie.