Nieuws

Zorginnovaties via interregionale samenwerking

Studenten van de faculteiten Gezondheidszorg en Bèta uit Nederland en België sloegen de handen ineen om dit schooljaar te werken aan 15 zorgtechnologische cases. Dit deden ze voor het project Technology in Healthcare Education (THE!). Dit is een grensoverschrijdend project waarbij studenten worden opgeleid voor de zorg van de toekomst.

Interregprogramma V-A

THE! is een driejarig project binnen het Interregprogramma V-A. Centraal tijdens het project staat de interregionale en interdisciplinaire samenwerking tussen de studenten. De resultaten daarvan presenteerden ze tijdens een innovatiemarkt die plaatsvond bij Zuyd Hogeschool. Uit handen van collegevoorzitter Luc Verburgh ontvingen de studenten een certificaat. Hij benadrukte het belang van arbeidsmobiliteit binnen de Euregio Maas-Rijn en het interprofessioneel samenwerken op de arbeidsmarkt van de toekomst.

Herontwerp inductiekookplaat

Meer dan 75 studenten presenteerden via posters, maquettes, prototypes en andere technische opstellingen hun (voorlopige) resultaten waar ze dit schooljaar aan hebben gewerkt. Zo presenteerde een groepje studenten bijvoorbeeld een herontwerp van een inductiekookplaat zodat ook slechtzienden die zelfstandig kunnen gebruiken. Voor een dergelijk herontwerp is het essentieel dat studenten ergotherapie en engineering met elkaar samenwerken. Dat gaat niet altijd direct van een leien dakje (verschillen in communicatie en roosters die niet goed op elkaar aansluiten), maar de studenten waren erg enthousiast en hebben veel geleerd.

Diverse sprekers

Mark Vos, coördinator van het Interreg V-A Euregio Maas-Rijn opende de middag met een schets van de samenwerkingsmogelijkheden binnen het programma in de Euregio. Erik van Rossum besteedde vervolgens aandacht aan de uitdagingen voor toekomstige zorgprofessionals (en technici) en Frederik Horemans – van het BlueHealth Innovation Centre – benadrukte het belang van ondernemerschap voor studenten.