Nieuws

Zuyd-studenten bezorgen dementerende ouderen A Wonderful Day

‘A Wonderful Day’, dat bezorgden zes studenten van Zuyd Hogeschool een dertigtal dementerende ouderen in zorgcentrum Glana in Geleen, op donderdag 5 april. Mantelzorgers hebben het vaak te druk met werk en gezin, waardoor er vaak weinig tijd is om aan oma of opa te besteden. De studenten van de opleiding People and Business Management van Zuyd herkennen dit uit eigen ervaring. Voor hun minorproject Wonderful Day kozen ze ervoor om hier iets mee te doen, en dan specifiek gericht op dementerende ouderen.

Minor 'Persoonlijk Leiderschap'

De organisatie van deze activiteit maakt deel uit van de Zuyd-onderwijsminor ‘Persoonlijk Leiderschap’. Vanuit deze minor organiseerden zes studenten het evenement ‘A Wonderful Day’ voor dertig dementerende ouderen. De keuze voor deze doelgroep was een relatief gemakkelijke en weloverwogen beslissing van de projectgroep. 

‘Vergeten’ ouderen

Allemaal gaan we wel eens op bezoek bij onze opa en oma, om dan toch tot de conclusie te komen dat we hen eigenlijk te weinig bezoeken. Naarmate mensen ouder worden krijgen ze vaak een andere rol in het gezin en in de samenleving. De ‘kinderen’ van ouderen krijgen vaak een eigen gezin en een drukke baan waar veel tijd in gaat zitten. Hierdoor worden ouderen vaak vergeten. Voor de zes studenten van de opleiding People and Business Management (nieuwe naam van de opleiding vanaf dit studiejaar: Business Studies) de belangrijkste reden om deze ouderen eens een dagje extra aandacht te geven. Geen vrijblijvende opdracht overigens: de opdracht van hun minor in het teken van het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap, bestaat uit een challenge waarin studenten met hun projectgroep een Wonderful Day organiseren voor een kwetsbare doelgroep in de samenleving. De kaders voor de opdracht stellen ze zelf, waarbij ze vervolgens aantonen dat de gestelde doelen bereikt worden. 

Aantal mensen met dementie neemt toe in Nederland

De keuze om in het kader van hun minorproject ‘A Wonderful Day’ iets voor dementerende ouderen te doen, was een bewuste keuze van de studenten. Een op de vijf mensen krijgt namelijk dementie. Bij vrouwen is de kans echter nog groter: een op de drie vrouwen krijgt tijdens haar leven dementie. Hoe ouder, hoe groter de kans op dementie. Boven de 90 jaar heeft maar liefst 40 procent van de mensen een vorm van dementie. Nederland telt op dit moment, 2018, ruim 270.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zullen in 2040 ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie. 

Muziek van ‘vreuger’

Muziek is een van de laatste dingen die uit het brein vertrekken. In verschillende zorgcentra hebben medewerkers gemerkt dat bewoners volledig op kunnen gaan in muziek en het zingen van liedjes van vroeger. Het beïnvloedt de stemming zeer positief en het is een manier om contact te maken. Ook voor mensen met dementie in een vergevorderd stadium. Vaak komen naar aanleiding van muziek allerlei herinneringen, verhalen en emoties los. De door de studenten in zorgcentrum Glana georganiseerde muziekquiz staat om die redenen in het teken staat van muziek van ‘vreuger’, onder begeleiding van een accordeonist. Niet alleen de muziek van vroeger, maar ook het aanbieden van een advocaatje met slagroom zorgde voor ‘déja vu-momenten’ bij de bewoners. 

Beelden van dit evenement worden vanavond uitgezonden door L1-nieuws. 

Neem voor meer informatie over dit project contact op met Natasja Verkooijen.