Nieuws
Limburg Meet(ing)

Limburg Meet(ing): professionals maken kennis met mogelijkheden en elkaar

Dat er in de zorg veel gemeten wordt, is geen nieuws. Maar hoeveel is teveel? En hoe kan het dan beter? Zodat zorgverleners meer tijd krijgen om te zorgen, ondernemers de zorg kunnen innoveren met slimme meetproducten en burgers de regie krijgen over hun eigen gegevens?

Daar ging het over tijdens de eerste Limburg Meet(ing) op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen op donderdag 15 juni 2017. Meer dan 180 professionals uit de zorg, het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid waren bijeen om kennis te maken met mogelijkheden en innovaties op het gebied van meten in de zorg en om kennis te maken met elkaar. De organisator van de middag is Limburg Meet (oftewel LIME), dat de regio wil helpen een voorsprong te nemen en te houden op dit snel ontwikkelende gebied.

"Het verzamelen en duiden van data gaat steeds belangrijker worden in de zorg, vandaar dat we kiezen voor een multidisciplinaire aanpak van het programma, en de keuze voor de smart services campus als locatie" stelde Raymond Clement, directeur van de faculteit Gezondheidszorg van Zuyd Hogeschool.

Minder pillen
De inleiding werd verzorgd door Philippe Delespaul, hoogleraar Innovaties in de Geestelijke Gezondheidszorg, over anders meten in de geestelijke gezondheidszorg. Hij verwacht dat in de toekomst de behandeling minder vaak uit pillen zal bestaan en vaker uit het stimuleren van gedragsverandering dankzij hulpmiddelen, waardoor patiënten beter leren herkennen wanneer zich iets voordoet in de praktijk en hoe ze daarmee om kunnen gaan.


Panelgesprek en meetboulevard
De middag werd vervolgd met een panelgesprek over belangrijke aandachtspunten voor het LIME-ontwikkelingsprogramma, waarbij vooral onderling samenwerken en betrekken van gebruikers veel werden genoemd. Daarna waren er workshops en een meet-boulevard waar allerlei vormen van meten en innovaties op dit gebied werden gepresenteerd en bediscussieerd door de bezoekers.

Limburg Meet
Limburg Meet is één van de erkende Kennis-As-programma's van Zuyd Hogeschool, Universiteit Maastricht en Provincie Limburg. De Provincie steunt het programma vanwege het potentieel voor de economische ontwikkeling van de regio. Door de vernieuwing en verbetering van zorg- en gezondheidsconcepten past LIME ook naadloos in de provinciale Sociale Agenda die een trendbreuk in de ontwikkeling van de gezondheid en participatie van Limburgers tot doel heeft.